Kick-off 70 jaar bevrijding in Nederland

Vandaag gaf burgemeester Akkermans van de gemeente Eijsden-Margraten het startsein voor de activiteiten rondom 70 jaar bevrijding – vanaf 12 september 2014 t/m 24 mei 2015 – in de gemeente. De burgermeester deed dit door een toelichting te geven op het jubileumprogramma en onthulde daarna een nieuwe ‘luisterplek’ bij de uitkijktoren in Mesch.

In ‘het Huis van de Burger’ in Margraten, vertelde Anya Niewierra – directeur VVV Zuid-Limburg – hoe de VVV zich toeristisch voorbereid op 70 jaar bevrijding en onthulde wethouder Gerry Jacobs de kersverse Liberation App. Burgemeester Akkermans: Vrijheid moeten wij koesteren.

Liberation Europe en Eijsden-Margraten

Met de onthulling van de tweede luisterplek in Mesch sluit de gemeente Eijsden-Margraten aan bij de Liberation Route Europe die het bevrijdingspad van de geallieerden volgt. In het eerste bevrijde stukje van Nederland, het Limburgse dorpje Mesch, is nu de 70 jaar oude geschiedenis te beluisteren middels een QR code en te bekijken op de uitkijktoren van Mesch.

 

ZIE OOK: Bezienswaardigheden in Zuid-Limburg

 

Vanaf 12 september 2014 staat heel Nederland nadrukkelijk stil bij de bevrijding met een palet aan feestelijkheden en evenementen. Het spreekt historisch voor zich dat in de gemeente Eijsden-Margraten, waar Mesch deel van uitmaakt, de start plaatsvindt van de Nationale Bevrijdings Estafette. 70 jaar Nationale Bevrijding start met een jubileumweekend van 12 tot en met 14 september. Tijdens dit weekend staan er bevrijdingsconcerten, een optocht van oude legervoertuigen, de vertoning van de film ‘Oorlogsgeheimen’ en andere activiteiten op het programma. De herdenkingsfestiviteiten maken onderdeel uit van ‘Liberation Eijsden-Margraten’, een jubileumprogramma dat officieel plaatsvindt van vrijdag 12 september 2014 tot en met zondag 24 mei 2015 en dat mede mogelijk wordt gemaakt door de Provincie Limburg en het vfonds.

 

 

VVV Zuid-Limburg themapagina ’70 jaar bevrijding’

De VVV Zuid-Limburg wil graag de extra gasten die tijdens de festiviteiten naar Zuid-Limburg komen goed ontvangen.

Om ervoor te zorgen dat de Tweede Wereldoorlog nooit vergeten wordt, heeft VVV Zuid-Limburg een digitale themapagina ontwikkeld. Op deze speciale ’70 jaar bevrijding themapagina’ op de website van VVV Zuid-Limburg vinden bezoekers informatie over Zuid-Limburgse oorlogsmusea, militaire begraafplaatsen, oorlogsmonumenten, activiteiten en meer. U kunt de themapagina bezoeken via www.vvvzuidlimburg.nl/bevrijding.

Aldus Anya Niewierra.

Comments are closed.