Een culturele herfst in Duitsland

September is traditioneel een maand waarin grote tentoonstellingen worden geopend. De Kunsthalle Hamburg presenteert de stillevens van Max Beckmann en in het Bucerius Kunst Forum in deze stad staat de kunst van Pompeï centraal. 
 De geometrische schilderkunst die aan het begin van de 20e eeuw de kunstwereld drastisch veranderde wordt getoond in het Pablo Picasso Museum Münster. Hedendaagse kunst komt aan bod in het Lackmuseum in Münster en in Wuppertal.
beckmann-stillleben-mit-grosser-muschel-baltimore

Max Beckmann. De stillevens


Voor het eerst wijdt de Hamburger Kunsthalle een omvangrijke tentoonstelling aan Max Beckmanns fascinerende stillevens. Zijn leven lang heeft Beckmann stillevens geschilderd. In zijn composities met verwelkte bloemen en uitgedoofde kaarsen toont Beckmann het spanningsveld tussen het leven en de vergankelijkheid ervan. Met de weergave van vruchten, schelpen en zeedieren viert hij echter ook de wereld met haar weelderige rijkdom aan kleur en vorm, aan materiaal en stoffelijkheid. Door telkens weer landschappen, vrouwelijke naakten en zelfportretten in zijn stillevens te integreren, creëert hij spannende verbindingen met andere genres en speelt hij virtuoos met verschillende werkelijkheidsniveaus. Van 5 september 2014 t/m 18 januari 2015 in de Kunsthalle Hamburg.
Otto-freundlich-komposition-composition-1938-1939

<

Pompeï. Goden, mythen, mensen


Voor het eerst is een van de grootste stadspaleizen van Pompeï, de Casa del Citarista, in zijn geheel in een tentoonstelling te zien. De presentatie die van 27 september 2014 t/m 11 januari in het Bucerius Kunst Forum in Hamburg te zien is, is geïnspireerd door de architectuur van het paleis. De schitterende inrichting wordt getoond in haar oorspronkelijke context. De buitengewoon grote wandschilderingen, bronzen figuren, reliëfs en portretten behoren tot het beste wat de Vesuviusstad op kunstgebied heeft voorgebracht. Met meer dan 80 hoogstaande bruiklenen uit het Nationaal Archeologisch Museum te Napels wordt het leven van de mensen in de klassieke oudheid en de betekenis die kunst voor hen had voor het voetlicht gebracht. Een digitale reconstructie van het ooit 3.000 m² grote stadspaleis completeert de tentoonstelling.

 
ZIE OOK: Ontdek de musea in Dusseldorf
 

Beelden van een revolutie – Van Malevich tot Kandinsky


Uit de technische, wetenschappelijke, politieke en culturele omwentelingen aan het begin van de 20ste eeuw ontwikkelde zich een nieuwe stijlrichting: de geometrische abstractie – een vorm van non-figuratieve kunst waarin uitsluitend geometrische figuren als vierkanten, cirkels of rechthoeken worden toegepast. De tentoonstelling die van 23 augustus t/m 19 oktober in het Pablo Picasso Museum in Münster wordt getoond, omvat schilderijen, foto’s, films en toegepaste kunst van de vroeg 20ste-eeuwse avant-garde. Zowel het constructivisme, het Bauhaus als De Stijl komen aan bod. Er is werk te zien van kunstenaars als Wassily Kandinsky, Kazimir Malevich, Alexandra Exter, Lázló Moholy Nagy, Piet Mondriaan, El Lissitzky en Theo van Doesburg.
 

 
Parallel aan deze tentoonstelling wordt getoond: ‘Zwischen den Stühlen – Picasso zwischen Gegenständlichkeit und Abstraktion’.
img src=”https://verkeersbureaus.info/wp-content/uploads/2014/08/Pompeji-hochzei-von-tephyros-und-chloris-wandfresko-840×1024.jpg” alt=”MN0744A” width=”840″ height=”1024″ class=”alignnone size-large wp-image-52020″ />

Ulrich Moskopp. Dammar

Het werk van Ulrich Moskopp (*1961) bestaat uit de meest uiteenlopende reeksen, die in essentie echter hetzelfde beogen: de versmelting van licht en object door middel van conceptuele kunst die is vormgegeven als subjectieve schilderkunst. De tentoonstelling in het Museum für Lackkunst in Münster (4 september 2014 t/m 11 januari 2015) is uitsluitend gewijd aan zijn dammarschilderijen, waarvan het bijzondere effect te danken is aan de toepassing van het tropische hars dammar. Moskopp heeft ontdekt dat met dit materiaal unieke schilderijen gemaakt kunnen worden die tot op heden ongeziene ruimtes zichtbaar maken. De verf vloeit bij het schilderen heel langzaam uit, komt uiteindelijk tot stilstand en droogt hoogglanzend op. Zo ontstaat een karakteristieke ruimtelijkheid, die zinnelijk is doordat het licht op allerlei manieren wordt gebroken.

Jochen Stücke – Het Parijse album

Sinds tien jaar werkt de tekenaar en graficus Jochen Stücke (* 1962) aan zijn ‘Parijse album’, waaruit het Von der Heydt-Museum van 14 september 2014 t/m 22 februari 2015 ca. 130 werken (gewassen-inkttekeningen, litho’s en etsen) presenteert. In deze werken verenigt hij op associatieve wijze historische, literaire en artistieke motieven van de Seine-metropool.

Heike Kati Barath

Schilderijen, sculpturen en installaties van de Berlijnse kunstenares Heike Kati Barath (* 1966) worden van 7 september t/m 25 januari 2015 getoond in de Von der Heydt-Kunsthalle in Wuppertal-Barmen. Haar ongewone portretten, die zich op het snijvlak van sciencefiction, horror en comic bewegen, zijn nu eens wonderlijk, dan weer grotesk of ondoorgrondelijk.

Comments are closed.