Uitmarkt 2014: voedingsbodem van creativiteit en talent

Van vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 augustus vindt de Uitmarkt 2014 plaats op en rond het Museumplein en het Leidseplein. De Uitmarkt is dé aftrap van het nieuwe culturele seizoen. Met bijna 500.000 bezoekers, 300 voorstellingen en ruim 30 podia is de Uitmarkt in 37 jaar uitgegroeid tot het grootste en bekendste gratis toegankelijke culturele festival van Nederland. Met het thema Talent groeit en de broedplaats Vrije Uitloop geeft de Uitmarkt volop ruimte aan nieuw talent.


Voedingsbodem van creativiteit

Amsterdam is met de Uitmarkt al 37 jaar een belangrijke voedingsbodem van creativiteit. Jong talent krijgt een podium geboden om zichzelf bekend te maken en uit te groeien tot ervaren kunstenaars. Dit jaar staat de Uitmarkt wederom in het teken van nieuw talent, met optredens van o.a. de finalisten van de SENA Performers POPnl Award, het Prinses Christina Concours en een nieuwe lichting afgestudeerden van het Conservatorium van Amsterdam. Ook ontbreken de finalisten van de Kunstbende 2014 niet. Daarnaast verrijst dit jaar aan voor de twee keer aan de rand van de Uitmarkt de broedplaats Vrije Uitloop. Een eclectische bende zonder kraampjes en duidelijke regels, maar mét korte sneak previews van artiesten van het Amsterdam Fringe Festival.

 

ZIE OOK: Top 5 tips voor Amsterdam

 

Dit jaar komen ruim 40 schrijvers naar het Museumplein. Onder de naam Uitmarkt Boeken lezen schrijvers voor, worden ze geïnterviewd en signeren ze hun boeken. Daarnaast is er een grote boekenmarkt met meer dan 60 uitgevers en boekhandels, waar ook veel schrijvers aanwezig zullen zijn. Uitmarkt Boeken wordt gehouden op zaterdag en zondag van 11.00 tot 19.00 uur op het Museumplein aan de zijde van het Rijksmuseum. Het programma komt tot stand in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA).

 

 

Informatiemarkt & Musea

Bijna 200 culturele instellingen presenteren op de Informatiemarkt hun plannen voor het komende seizoen. De informatiemarkt bevindt zich midden op het Museumplein en is op zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 uur toegankelijk.

Uitmarkt live op radio, tv en online

De Uitmarkt en de Publieke Omroep slaan al vele jaren de handen ineen om zoveel mogelijk bezoekers, luisteraars, kijkers en geïnteresseerden een voorproefje te geven van de hoogtepunten van komend cultureel seizoen. De NTR zendt o.a. de opening uit op vrijdagavond en de AVRO zendt de traditionele Musical Sing-a-Long uit op zondagavond. Daarnaast zenden NTR en AVRO samen Uitmarkt Live uit op zaterdagavond en zondagmiddag. AT5 en RTV NH doen live verslag vanaf Vrije Uitloop waar een groot aantal artiesten geïnterviewd zullen worden.Tot slot zijn op zaterdag en zondag live registraties te zien van diverse podia, interviews en reportages via www.uitmarkttv.nl en www.npocultura.nl.

Provincie Noord Holland: #archeoselfie

Tijdens de Uitmarkt Amsterdam presenteert de provincie Noord-Holland een unieke 3D-tekening van een opgraving. Bezoekers kunnen bij deze 3D-tekening een #archeoselfie maken en deze delen met Huis van Hilde. Huis van Hilde is het archeologisch informatiecentrum van de provincie, dat begin 2015 geopend wordt in Castricum. Naast archeologie kunnen bezoekers kennismaken met de Noord-Hollandse forten, buitenplaatsen, evenementen en het vele Werelderfgoed dat Noord-Holland rijk is. Het Archeologie Paviljoen staat op het Museumplein tegenover het Concertgebouw.

Pop, dance & hiphop

Tien Amsterdamse clubs bundelen hun krachten en hosten een silent disco DJ battle op het Museumplein op vrijdag en zaterdag tussen 19.30 en 0.00 uur. DJ’s van AIR, Chicago Social Club, Club Up, Escape, Melkweg, NYX, Panama, Paradiso, Studio 80, Sugar Factory strijden om de gunst van de dansvloer onder de naam Club Silencio.

ABN AMRO Uitmarkt Business dag

Op vrijdag 29 augustus vindt de eerste editie van de ABN AMRO Uitmarkt Business dag plaats in o.a. het Koninklijk Concertgebouw. Tijdens de business dag worden Nederlandse culturele instellingen geadviseerd over allerlei aspecten van cultureel ondernemerschap. Het doel van de dag is kennisoverdracht en het stimuleren van samenwerking tussen grote en kleinere culturele instellingen.

Comments are closed.