Benieuwd naar The Value of Nothing?

TENT opent op donderdag 4 september de kunstmanifestatie The Value of Nothing. In vijf nieuwe projecten, een groepstentoonstelling, Fieldwork Residencies en een intensief verdiepend publiek programma reflecteren Rotterdamse en internationale kunstenaars op onze huidige economieën en waardesystemen.

tent_rotterdam

The Value of Nothing

In de nasleep van de globale economische crisis wordt een aantal vragen steeds urgenter: hoe kunnen we naast de gangbare financieel-economische maatstaven tot een andere invulling van het begrip waarde komen? Wat zijn andere vormen van economische uitwisseling? The Value of Nothing presenteert kunstenaars die zich mengen in het huidige debat over waarde en economie. Zij leggen waarde bloot op plekken waar de reguliere markt aan voorbij gaat, zoals het project van Jeanne van Heeswijk in de Afrikaanderwijk; of laten zien hoe handel in een globale economie ook een niet-monetaire culturele uitwisseling betekent, zoals het artistieke wisselkantoor van Meschac Gaba. Remco Torenbosch en Iratxe Jaio + Klaas van Gorkum verkennen in hun installaties de filosofische noties van distributie en (artistieke) productie, terwijl Antonia Hirsch deze als een actief informeel netwerk presenteert.

 

ZIE OOK: Musea en voorstellingen in Rotterdam

 

Onderwerpen als economische ongelijkheid en de kwantificatie van waarde worden onderzocht in het nieuwe project van Helmut Smits, dat jongeren op controversiële wijze indeelt voor een voetbalwedstrijd. Maar ook middels de website voor belastingontwijking van Paolo Cirio en het analoge algoritme van Jonas Lund, dat de waarde van de tentoonstelling zelf in kaart brengt. Bill Balaskas, Claire Fontaine en Priscila Fernandes tonen de onontkoombare effecten van het kapitalisme en consumentisme en Jonas Staal laat de relatie zien tussen laagconjunctuur en de bouw van de grootste gebouwen ter wereld.

 

 

Fieldwork Friday

Gil & Moti, Roel Roscam Abbing, Kym Ward, Oblique International en Weronika Zielinska gaan ieder bij een bedrijf in Rotterdam aan de slag. Zij zullen een voorstel ontwikkelen dat op een radicaal andere manier ingaat op onderwerpen als gastvrijheid, de notie van werk, of de politiek achter de infrastructuur van het internet. De voorstellen worden in de tentoonstelling gepresenteerd aan de bedrijven en het publiek tijdens het event Fieldwork Friday op 3 en 24 oktober.

Voor het publieke programma stelde curator en schrijver Nat Muller het tweeluik Breaking the Bank samen waarin ze in gesprek met academici, journalisten en andere experts onderzoekt hoe kunst, waarde en de globale economie met elkaar samenhangen. In een onderzoekstraject voor studenten van de Erasmus University College worden de thema’s uit de tentoonstelling besproken en onderzocht.

Publiek programma

  • Do 4 september, 17.00u: opening
  • Vr 3 oktober, 17.00u: Fieldwork Friday. Presentaties van Roel Roscam Abbing, Gil & Moti, Kym Ward. Met reacties van filosoof Karim Benammar, NetExpert,VS Schoonmaak BV.
  • Do 16 oktober, 20.00u: Breaking the Bank I: Art, Value and the Global Economy
    Eerste deel van een tweeluik waarin academici en journalisten o.l.v. Nat Muller de samenhang tussen kunst, waarde en economie onder de loep nemen. Met o.a. Alana Jelinek, Anna Moreno.
  • Vr 24 oktober, 17.00u: Fieldwork Friday. Presentaties van Weronika Zielinska, Oblique International. Met reacties van journalist Koen Haegens, Hotel Van Walsum, Marco Tieleman Coaching.
  • Vr 31 oktober: TENT Halloween – nachtprogramma met kunst en muziek
  • Do 13 november, 20.00u: Breaking the Bank II: Art, Value and the Global Economy. Tweede deel van een tweeluik waarin academici en journalisten o.l.v. Nat Muller de samenhang tussen kunst, waarde en economie onder de loep nemen.

Het Rotterdamse architectenbureau ZUS ontwierp objecten die dienen als podium voor het publieke programma.

Comments are closed.