Road trip: Antrim Coast Road, Noord-Ierland

Er zijn niet voor niets vele boeken en films aan gewijd; het maken van een road trip spreekt tot de verbeelding.

Roadtrip door Ierland

Roadtrip door Ierland

Een auto is het enige dat je nodig hebt voor het ultieme gevoel van vrijheid. Hoewel de Amerikaanse road trips misschien wel de bekendste zijn, vind je ook in Europa vele prachtige autoroutes. Eén van de mooiste Europese routes is de Antrim Coast Road, een deel van de A2 in Noord-Ierland. Een groot gedeelte van de route loopt door landelijk gebied, waarna de weg de kustlijn volgt. De route is 198 km lang en dus, indien gewenst, in één dag te rijden.

Belfast

Belfast is het beginpunt van deze autoroute over de A2; het eindpunt is de stad Derry. Vanaf Belfast rijd je eerst naar Larne. Hier begint de Antrim Coast Road. De weg loopt vervolgens langs de kust naar het noorden, onder meer langs de Glens of Antrim. Dit zijn negen valleien, die uitgeroepen zijn tot ´Area of Outstanding Natural Beauty´. Deze valleien lenen zich uitstekend voor het maken van wandeltochten.
 
ZIE OOK: Ierland inspiratie tips
 
Al snel volgt een ander stukje natuurschoon; het schiereiland Garron Point. Als je de weg verder volgt, arriveer je in Cushendall, en klein kustplaatsje. Hier komen drie van de Glens of Antrim bij elkaar: Glenaan, Glenballyemoon en Glencorp. Dit 19e eeuwse dorp ademt nog altijd historie; in 1973 werd het uitgeroepen tot ´Conservation Area`.
 

 

Landinwaarts

Vanaf Cushendall loopt de A2 eigenlijk landinwaarts, maar we raden aan om de kust te blijven volgen door de Torr Road te nemen. Vanaf Torr Head, het uitzichtpunt waar Torr Road naartoe loopt, kun je op heldere dagen Schotland zien liggen. Bij Ballevoy kom je weer op de A2, maar die verlaat je een paar kilometer later alweer bij Ballycastle. Hier neem je de B15 richting de beroemde Carrick-a-Rede touwbrug. Deze brug is 20 meter lang, hangt 30 meter boven de rotsen en loopt vanaf het vasteland naar het kleine Carrick Island. Op dit eiland kun je even de benen strekken en een stukje lopen.

De route gaat verder over de B15, die vervolgens weer overgaat in de A2. Neem de afslag bij de B147, de Causeway Road. The Giant´s Causeway is een gebied met ongeveer 40.000 basalt-zuilen die zich miljoenen jaren geleden gevormd hebben na een vulkaanuitbarsting. Na dit indrukwekkende tafereel rijd je verder over de B147 naar Bushmills, een dorp dat bekend staat om zijn whisky-brouwerij.

Als je Bushmills achter je gelaten hebt, zie je de Duncluse Castle ruïnes al opdoemen. Deze ruïnes, die op een schiereiland liggen, bereik je alleen via de brug naar het vasteland. Wanneer je vanaf Dunluce verder westwaarts loopt, kom je op White Rock Beach. Grote witte kliffen en rotsformaties kenmerken dit strand. White Rock Beach ligt in de buurt van Portrush, een kleine kustplaats dat ook gedeeltelijk op een schiereiland ligt. Na Dunluce volg je de A2 meer landinwaarts en rijd je richting Derry; het eindpunt van de route. Neem ten slotte in Derry de tijd om te wandelen over de 17e-eeuwse stadsmuren waar deze stad bekend om staat.

Nog meer Europese autoroutes

Behalve de Antrim Coast Road, zijn er natuurlijk in Europa nog vele andere autoroutes die de moeite waard zijn. Voor meer spectaculair natuurschoon kun je bijvoorbeeld een Fjordenroute rijden in Noorwegen. Ontdek je liever historische dorpen of blijf je graag wat dichter bij huis? Kies dan bijvoorbeeld voor de route van Würzburg naar Füssen in Duitsland. Meer informatie over deze en andere road trips vind je op www.losapos.com/nl.

Comments are closed.