Ludiek concert 24 augustus Klok & Peel Museum

Sinds het voorjaar zingen niet alleen de vogeltjes. Ook de klokken in Museum Klok & Peel zingen sinds de lente op een heel bijzondere manier. Veel bezoekers hebben inmiddels de voorstelling “Humming Birds” gezien en gehoord. Op zondag 24 augustus wordt de voorstelling feestelijk afgesloten met een ludiek concert.
humming-birds-concert-klok-peel

Concert

Op zondag 24 augustus zullen er drie optredens van een kwartier plaatsvinden, om 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Vooraf zal de muzikant uitleg geven over het stuk. Het thema van het concert is ‘Spelen met Klokken’. De Bossche Beiaardier Joost van Balkom zal tijdens het concert op een ludieke manier de Humming Birds gebruiken. Naast de Humming Birds klinken tijdens het concert ook aparte objecten zoals een glas, een boompje, een knikkerbaan en een klankschaal.
 
ZIE OOK:Activiteiten van VVV Asten
 
Humming Birds zijn mechatronische, lichtgevende vogeltjes die tegen de klokken tikken waardoor deze gaan “hummen”, zoemen. Ze tikken tegen de historische klokken in het museum. Lichtbronnen accentueren de klankbronnen die op dat moment automatisch in werking zijn. In de donkere zaal ontstaat een boeiende licht- en klankbelevenis. De voorstelling is tot en met 24 augustus dagelijks om 11.00, 12.00, 14.00 en 15.00 uur te horen en te zien. Kom op tijd want het aantal zitplaatsen is beperkt.
humming-birds-concert-klok-peel-klok

Humming Bird of kolibrie

Humming Bird is de Engelse naam voor kolibrie. Kolibries zijn de kleinste vogels ter wereld. Ze komen voor in de tropen en voeden zich met nectar van bloemen en met fruit. Ze vliegen, voor- en achteruit, met supersnelle vleugelslagen die daarbij een zoemend geluid maken. Vandaar dat ze in het Engels Humming Birds heten. In het museum zijn enkele kolibries te zien.
 

 
Ook in Europa leven vogels die trillende geluiden kunnen maken, alleen doen zij dat door met hun snavel tegen iets te tikken. De bekendste van die vogels is de specht. De functie van het roffelen op de boom is het lokken van een vrouwtje en het afbakenen van een territorium. Niet iedere boom of boomstam is even geschikt voor het roffelen. De specht heeft een voorkeur voor een oude dode stam of tak, die het best resoneert. Het roffelen is daardoor heel ver te horen.

Notre Dame en Jan Vriends

In het museum zijn naast de collecties Klok en Peel en de voorstelling Humming Birds nog twee tentoonstellingen te zien. De tentoonstelling ‘Asten klinkt in de Notre Dame’ over de achtergrond en gieting van de Marie, de grote luidklok die in Asten gegoten is en sinds 2013 in de zuidtoren van de Notre Dame te Parijs hangt.

In de tentoonstelling ‘Jan Vriends, een bevlogen baanbreker’ eert het museum een van zijn oprichters. De expositie laat boeken en bijzonderheden uit zijn collectie zien en via gesproken teksten en filmfragmenten maakt de bezoeker kennis met de bevlogen baanbreker Jan Vriends. Met name de tijdslijn van geboorte tot overlijden in december 1992 geven een indrukwekkend beeld van zijn leven.

Comments are closed.