Op wintersport met een baby?

Je wilt graag op wintersport, maar je hebt ook een jong kindje. Een lastige combinatie? Dat hoeft helemaal niet! Er zijn natuurlijk een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, maar met de juiste maatregelen kun je zorgeloos met het hele gezin van een vakantie in de bergen genieten.

Op wintersport vakantie met jonge kinderen

Op wintersport vakantie met jonge kinderen

Gezondheid en veiligheid

Verblijven in hoger gelegen gebieden is op zich niet gevaarlijk voor baby´s. Is je kindje jonger dan een jaar en ga je naar een skigebied dat hoger ligt dan 2000 meter? Dan is het aan te raden om minstens vier dagen te wennen op een hoogte tussen de 1000 en 2000 meter. Hele grote hoogtes kunnen beter worden vermeden, omdat de verminderde hoeveelheid zuurstof voor benauwdheidsklachten kan zorgen.
 
ZIE OOK:
 

Kinderen krijgen in de bergen sneller last van verkoudheid en/of van hun oren. Dit heeft onder meer te maken met de luchtdruk, die in hoger gelegen gebieden anders is dan wij in Nederland gewend zijn. Houd je kindje goed warm ter preventie en probeer, wanneer verkoudheids- of oorproblemen opspelen, naar een lager gelegen gebied te gaan. Ook zoute neusdruppels hebben in dat geval vaak een gunstige werking.
 

 

Kou

Op wintersport gaan betekent: de kou in. Bovendien krijgen de allerkleinsten minder lichaamsbeweging dan oudere kinderen en volwassenen. Het spreekt dan ook voor zich dat je je kindje warm moet aankleden. Er bestaan speciale skipakjes voor baby´s, die ervoor gemaakt zijn om bescherming te bieden bij lage temperaturen. Deze skipakken vind je bijvoorbeeld op de website van Baby-walz. Vergeet daarnaast de muts, sjaal en handschoenen niet!

Zon

Uv-straling is sterker aanwezig in gebieden die hoog liggen. Daarbij komt dat de sneeuw het zonlicht reflecteert. Smeer de gevoelige babyhuid in met een zonnebrandcrème die een hoge beschermingsfactor heeft. Behalve voor de huid, kan zonlicht ook schadelijk zijn voor de ogen. Er zijn speciale babyzonnebrillen die met een verstelbaar klittenbandje vastgezet kunnen worden.

Activiteiten

Er zijn verschillende manieren om er tijdens de wintersport met je kindje op uit te gaan. Wanneer er op straat niet teveel sneeuw ligt, kun je prima een winterse wandeling met de kinderwagen maken. Toch van plan een dik pak sneeuw te trotseren? Bekijk eens of er op jullie wintersportbestemming speciale ski´s te huur zijn die je aan een kinderwagen kunt bevestigen. Ga in ieder geval nooit skiën met je baby in een draagzak, al ben je nog zo´n ervaren skiër. Er kan altijd iets onverwachts gebeuren en er skiën natuurlijk ook andere, minder ervaren wintersporters om je heen.

Een geschikte bestemming

Als het op voorzieningen voor kinderen aankomt, maakt de bestemming die je kiest zeker een verschil; het ene wintersportoord is geschikter voor de kleintjes dan het andere. ANWB stelde een top 10 samen van de wintersportplaatsen die het meest geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. Daarbij werd onder meer gelet op de aanwezigheid van een kinderskischool en een kindvriendelijk ingericht oefengebied met een skilift. Ook het al dan niet aanwezig zijn van een crèche was één van de aandachtspunten bij de samenstelling van deze top 10; op verschillende bestemmingen is het mogelijk om je kindje naar de kinderopvang te brengen. De volledige top 10 vind je hier.

Comments are closed.