Robuuste forten in de schijnwerpers tijdens Stellingmaand

De Stellingmaand in september is al elf jaar hét evenement op de Stelling van Amsterdam. Dit evenement is een uitgelezen moment om de robuuste forten van het UNESCO Werelderfgoed te ontdekken.
fort-bij-aalsmeer-redball-express-foto-kenneth-stamp

Door extra openstellingen en festiviteiten in de periode van 30 augustus t/m 28 september op een groot aantal forten biedt Stellingmaand een gevarieerd programma met muziek, kunst, rondleidingen, lezingen, fietsen en varen. Veel activiteiten zijn vrij toegankelijk tijdens Open Monumentendag op 13 en 14 september.

Stellingmaandtips voor kids

Forten zijn spannend, avontuurlijk en geheimzinnig: er is van alles te ontdekken. Daarom is een bezoek aan de forten heel geschikt voor gezinnen. Tijdens de Stellingmaand zijn er speciale kinderactiviteiten: op 14 en 21 september zijn er kinderkunstworkshops op Fort bij Edam. Op 6 september is er een muziekfabriek op Fort aan de Ossenmarkt waar kinderen tot en met 12 jaar muziek kunnen maken. Op Fort bij Spijkerboor kunnen gezinnen tijdens open dagen het spel Spion in de Stelling spelen. Tinnen soldaatjes gieten en schilderen kan op Fort aan den Ham op 28 september.
 
ZIE OOK: Tips voor een dagje Nederland
 
Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Kunstfort bij Vijfhuizen bij de gratis filmavonden van BuitenBios BLOB op 4, 5 en 6 september en bij de tentoonstelling ‘Op de Plaats Rust’ (opening 14 september). Het klassieke trio Dividivi3 geeft op 13 september drie keer een optreden op Forteiland Pampus. Op 20 september weerklinkt de muziek van het jazzgezelschap BK and Friends in Fort aan de Ossenmarkt. Op zaterdagen in de periode 6 t/m 21 september zijn er bij Fort bij Edam installaties te zien over het onderwerp mobilisatie van vijftien kunstenaars. Cultuur- en fortliefhebbers kunnen een uitstapje maken naar de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie voor het Fortenfestival (6 t/m 14 september).
fort-bij-hinderdam-eerste-weekend-stellingmaand-foto-kenneth-stamp
 

 

Voor erfgoedliefhebbers

Tijdens de Stellingmaand zijn er volop rondleidingen. Deskundige vrijwilligers vertellen bezoekers meer over de geschiedenis op onder andere Fort bij Spijkerboor, Fort bij Penningsveer, Fort bij Hoofddorp, de forteilanden IJmuiden en Pampus, Fort Diemerdam en Fort aan de Ossenmarkt. Ook zijn er lezingen op Fort aan den Ham (14 en 21 september) en op Fort bij Veldhuis (21 en 28 september). Op 27 september vindt de Red Ball Express van CRASH ’40-’45 op Fort bij Aalsmeer plaats: de jaarlijkse rondrit met originele voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Ook is er op deze plak een speciale verhalenmiddag op 7 september. In het eerste Stellingmaandweekend is er op 30 augustus een vaarexcursie over de Vecht naar het mysterieuze forteiland Hinderdam. Meer informatie over alle Stellingmaandactiviteiten is te vinden op www.stellingmaand.nl.

Fort Pampus bij Amsterdam

Fort Pampus

Stelling van Amsterdam: UNESCO Werelderfgoed

Rondom de hoofdstad Amsterdam ligt een bijzondere verdedigingsring van 46 forten en batterijen en dijken en sluizen: de Stelling van Amsterdam. De linie werd gebouwd tussen 1880 en 1914 en moest de vijand buiten houden. Met een ingenieus systeem kon het land rondom de linie onder water worden gezet, waardoor een waterplas ontstond, niet diep genoeg voor schepen en te diep voor man en paard. Tijdens de twee Wereldoorlogen werd de Stelling wel in staat van verdediging gebracht, maar er hoefde nooit gevochten te worden. Veel van de forten en batterijen hebben nu een andere bestemming gekregen. Sinds 1996 staat de Stelling op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Een bezoek aan de Stelling is een ideaal dagje uit voor jong en oud.
pampus-wolken

Comments are closed.