Kreta heeft alles!

Een van de aantrekkelijke punten van de Griekse eilanden is de grote diversiteit aan bezienswaardigheden en activiteiten die ze te bieden hebben. Het kiezen van het geschikte eiland voor het soort vakantie dat je graag wil – actief, cultureel of lui (of een combinatie) – kan echter een lastige beslissing zijn. 
Kreta is het grootste Griekse eiland en brengt eigenlijk alle soorten vakanties wel samen.

Eiland verkennen

Kreta kan zich beroepen op een heldere, blauwe zee, zandstranden en een flink portie zon. Aan de noordkust liggen drukke badplaatsen en historische steden als Rethimnon en Chania. 
Rethimnons drukke haven is een groot openluchtrestaurant, dat voornamelijk aan toeristen serveert. Vrijwel over de gehele lengte ligt een goed zandstrand, aan de westzijde vindt u een binnenhaventje. Een 13de-eeuwse vuurtoren fungeert hier als golfbreker. De historische binnenstad wordt gekenmerkt door een wirwar van nauwe straatjes geflankeerd door Osmaanse en Venetiaanse huizen met smeedijzeren balkons.
 Chania is met zijn spectaculaire bergen op de achtergrond en zijn helderblauwe zee een van de mooiste steden van het eiland en een goed uitgangspunt om het westen van Kreta te verkennen.

Nauwe straatjes in de binnenstad van Kreta

Nauwe straatjes in de binnenstad van Kreta

De woeste zuidkust is, vooral in het zuidwesten, minder ontwikkeld. De vier grote bergketens van oost naar west vormen de ruggengraat van Kreta.
De schitterende landschappen en spectaculaire kloven zijn een paradijs voor trekkers. Iraklion, de hoofdstad van Kreta, kan bogen op een Archeologisch Museum van naam en is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan het Minoïsche paleis van Knossos in Griekenland.

Flora en fauna

Kreta wordt gedomineerd door ruige bergen. De natuur van Kreta is even gevarieerd als het landschap. In het voorjaar is de kustvlakte een zee van bloemen, en ook in het binnenland staan de weiden, olijf- en boomgaarden in bloei. Zoetwatermoerassen lokken watervogels, Kreta is dan ook een belangrijke rustplaats voor trekvogels. Natuurliefhebbers zitten dan ook absoluut goed op Kreta.


De Samariakloof, het langste ravijn van Europa, vormt het spectaculairste landschap van Kreta. Toen de kloof in 1962 tot nationaal park werd verklaard, trokken de bewoners van het dorp Samaria weg en lieten de kleine kapelletjes achter die je er nu nog ziet staan. 
Trek er op uit en ontdek de nog vele onontdekte plekjes van Kreta.

Helderblauwe zee

Helderblauwe zee

Bereikbaarheid

De provinciehoofdsteden Chania, Rethimnon, Iraklion en Agios Nikolaos zijn de knooppunten voor het openbaar vervoer. Kreta heeft een goed ontwikkeld busnet. Op de noordelijke kustwegen rijden regelmatig bussen. Om op Kreta rond te reizen is een auto het handigst, al zijn taxi’s ook niet zo duur. Bergwegen die dorpen onderling verbinden zijn grotendeels verhard en goed te bereiden met auto of scooter. Kom het eiland ontdekken vanuit een vakantiehuis op Kreta.


Comments are closed.