Roter Hahn: het kwaliteitslabel voor ‘boeren’gastronomie in Zuid-Tirol

Op de Roter Hahn vakantieboerderijen, het kwaliteitslabel voor boeren-accommodaties in de Italiaanse regio Zuid-Tirol, maken gasten uit eerste hand kennis met de veelzijdige en kwalitatief hoogwaardige producten van de boerderij. Naast de 1.600 vakantieboerderijen introduceert Roter Hahn dit jaar ook twee nieuwe eetgelegenheden die het kwaliteitslabel mogen voeren. Hiermee komt het totale aantal op 41 boerencafés.

Roter Hanh boerderij

Roter Hanh boerderij

Boerengastronomie

Dat de Roter Hahn ‘boeren’gastronomie hoogwaardig is te noemen, blijkt uit de 12e editie van het prestigieuze restaurantgids Gault&Millau ‘Südtirol 2014’. In de nieuwe uitgave zijn 16 Roter Hahn eetgelegenheden opgenomen. Een boerderij of een boerencafé is dé locatie om de Zuid-Tiroler herfsttraditie ‘Törggelen’ te beleven. Maar liefst acht Roter Hahn boerencafé zijn geselecteerd als locatie voor de kick-off van het ‘Törggel’-seizoen op 28 september.

Genieten van de oogst

Alles in het ritme van de natuur. In de herfst zijn alle takken en wijnranken ‘leeggeschud’, tijd voor de boeren en gasten om te genieten van de oogst. Bijvoorbeeld met ‘Törggelen’, een oud gebruik waarbij de jonge, net geproduceerde wijnen worden geproefd in combinatie met geroosterde jonge kastanjes en zelfgemaakte specialiteiten. Tijdens deze Zuid-Tiroler herfsttraditie, die zijn oorsprong vond in het Eisacktal, schuiven gasten na een wandeling door de Zuid-Tiroler dalen, bij de boer aan tafel. Op 28 september vindt de kick-off van het ‘Törggel’-seizoen plaats. Acht Roter Hahn accommodaties, allen gelegen langs de ‘Keschten-trail’ in de Eisacktal/Valle Isarco regio, zijn geselecteerd als locatie om dit herfst-evenement in te luiden. Deze kastanje-route is goed gemarkeerd en leidt gasten door bossen, weelderige groene weiden en langs imposante kastanjebomen.

 

 

Delicatessen van de boer

Vakantiegangers die op een van de Roter Hahn vakantieboerderijen verblijven, maken niet alleen kennis met het boerenleven maar ook met de boerengastronomie. Producten rechtstreeks van het land, fruit uit eigen boomgaard of kruiden uit eigen tuin. Daarnaast organiseert de boerin kooklessen met lokale streekproducten voor haar gasten en wordt niet alleen de eerste wijn van het seizoen geproefd, maar ook het eerste appelsap van de nieuwe oogst. Kinderen bakken koekjes of helpen de boer met de bereiding van de pizza’s.

Aanbevolen door Gault&Millau

Boerencafés hebben in Zuid-Tirol (Noord-Italië), een lange traditie. Decennia geleden openden de eerste boeren hun wijnkelders en boerderijen voor gasten. Tegenwoordig zijn de boerencafés en ‘buschenschänken’, eetgelegenheden waar ook eigen wijn wordt geschonken, een populair alternatief voor gewone restaurants. Op de gevarieerde menukaart staan vooral producten van de eigen boerderij. De ingrediënten zijn onbespoten, vers en gezond. Het aanbod is gevarieerd en afhankelijk van wat het seizoen heeft te bieden. In totaal zijn er 41 boerencafés die het kwaliteitslabel Roter Hahn voeren. Roter Hahn staat garant voor de hoge kwaliteit. Alleen de beste boerencafés van Zuid-Tirol mogen na een strenge kwaliteitscontrole het kwaliteitsmerk voeren. Maar liefst 16 hiervan worden ‘Aanbevolen’ in de 2014 editie van de gastronomische gids Gault&Millau. Zij verkregen deze status door de traditionele sfeer, authentieke boerengerechten op basis van producten van de eigen boerderij en de goede wijnen die worden geschonken.

Comments are closed.