Zuiden van Oman trekt veel bezoekers

Het Nationaal Centrum voor Statistiek en Informatie (NCSI) heeft voor het eerst een Khareef Salalah 2014 statistisch rapport uitgebracht. Hieruit blijkt dat Dhofar, de meest zuidelijke provincie van Oman, sinds de start van de moesson ruim 30.000 bezoekers heeft ontvangen.

Groei voor Dhofar

Salalah ligt aan de kust in het zuiden van Oman. Het is de grootste stad van de regio Dhofar. Zowel de regio Dhofar als de stad Salalah is in opkomst en het aantal toeristen groeit. Ter voorbereiding op het toeristenseizoen heeft de NCSI een speciaal platform gecreëerd om de gegevens van bezoekers te monitoren en een statistisch rapport uit te uitbrengen. Hieruit blijkt dat de zuidelijke provincie van Oman tussen 21 juni en 16 juli 2014 al 31.128 bezoekers heeft ontvangen. Dit zijn zowel Omani als internationale bezoekers.

 

 

Mogelijkheden voor internationale toeristen

Hoewel Dhofar en Salalah gedurende het Khareef seizoen vooral populair zijn onder Omani’s en regionale toeristen, biedt de bestemming ook veel mogelijkheden voor internationale toeristen. Het aantal vluchten naar Salalah neemt toe en er wordt ook flink geïnvesteerd in hotelkamers. Meest recente toevoeging is het vijfsterren Salalah Rotana Resort dat afgelopen maart haar deuren opende. Het ontwerp van dit resort is geïnspireerd op traditionele Omani architectuur en het hotel beschikt over 399 kamers en suites.

Salalah Tourism Festival, Wierookroute en meer

Naast de uitgestrekte, witte stranden en een subtropische begroeiing, biedt het zuiden van Oman ook een flinke dosis aan cultuur. Speciaal voor het Khareef seizoen wordt in juli en augustus het Salalah Tourism Festival georganiseerd. Dit jaarlijkse, zes weken durende festival staat onder andere in het teken van traditionele spelen, seminars, kunsttentoonstellingen, volksmuziek, sport en poëzie. Salalah is een prima uitvalsbasis om de regio Dhofar verder te ontdekken, bijvoorbeeld door het volgen van de UNESCO Wierookroute. Deze start in Salalah en loopt dwars door Oman naar het noordoosten. Tijdens de route worden onder andere de archeologische plek Khor Rori en de oase van Shishr aangedaan en kunnen bezoekers de wierookboom Boswelia aanschouwen. Ook de ruines van Al-Balid met het belangrijkste monument van de regio, de tombe van Job, liggen op een steenworp afstand van Salalah.

 

 

Khareef seizoen

Khareef is een informele Arabische term die gebruikt wordt voor de zuidoostelijke moesson in verschillende landen, waaronder het zuiden van Oman. De Khareef komt vanaf de Indische Oceaan aan land en loopt van juni tot begin september. Dhofar is zowel de droogste als de natste plek van het Arabisch Schiereiland en heeft een subtropisch klimaat. Hierdoor is het landschap erg veelzijdig; woestijn en groen wisselen elkaar af en de moesson brengt in de zomer de nodige verkoeling voor de Omani. Het dorre landschap van Dhofar wordt tijdens de moesson omgetoverd tot een tropische, groene oase met watervallen, kokospalmen en bananenplantages.

Bereikbaarheid zuiden van Oman

Het zuiden van Oman is het makkelijkst bereikbaar per vliegtuig. Salalah heeft een eigen luchthaven. Oman Air verzorgt dagelijks vluchten tussen Muscat en Salalah. Ook worden er vluchten vanuit Dubai en Abu Dhabi naar Salalah aangeboden. Daarnaast is het mogelijk om vanaf Brussel, via Doha, naar Salalah te vliegen met Qatar Airways.

Comments are closed.