Verleg je grenzen: actieve zomerse uitstapjes in de grensregio

Vroeger was de grens een barrière, die je ervan weerhield om kennis te maken met het land en de mensen achter die grens. Tegenwoordig zijn de grens en de grote en kleine cultuurverschillen aan weerszijden ervan een attractie op zich. Voor actievelingen biedt de grensstreek tal van routes voor een (ont)spannende ontdekkingstocht. Stap op de fiets, in de kano of op het paard en geniet van de schitterende natuur en de gastvrije bevolking in de Nederlands-Duitse grensstreek.

Grenzenlos_Reiten13

Op de fiets van grenssteen naar grenssteen

Ruim 150 grenspalen tussen Enschede, Ahaus en Gronau markeren de grens. Om de grens beleefbaar te maken hebben twee historische verenigingen uit Enschede-Lonneker en Altstätte in Duitsland de handen ineengeslagen en een 30 km lange fietsroute ontwikkeld, langs evenzoveel grenspalen. Bij elk van de 30 grensstenen kun je via een sms’je informatie krijgen over de geschiedenis of krijg je een verhaal te lezen over spannende of historische gebeurtenissen op deze plek. De bijbehorende brochure is verkrijgbaar bij de VVV’s van Enschede, Altstätte en Gronau. Voor schoolkinderen is een tweetalig educatief lespakket ontwikkeld.

Wisseling van perspectief op het water

Vaar in een kano langzaam over de Vechte en de Dinkel. Het enige wat u hoort is de peddel die door het water wordt gehaald en kwetterende vogels. De 40 km lange KanoRonde begint in het Duitse Nordhorn, een gezellig stadje met minstens zoveel grachten als Amsterdam. Onderweg leuke plaatsjes met een rijk verleden, zoals de Heerlijkheid Lage. Gezellig een terrasje pikken aan de molenkolk met uitzicht op de oude watermolen. Andere hoogtepunten onderweg zijn Klooster Frenswegen en Landgoed Singraven. Her en der in het landschap staan de kunstwerken van het project kunstwegen. Sommige zijn alleen vanaf het water zichtbaar.
 

 

Dagtochten te paard

Geniet van de schoonheid van het platteland tijdens een tocht te paard in de grensregio rondom Haaksbergen. Samen met de gemeenten Ahaus, Winterswijk, Vreden en Berkelland zijn 5 gevarieerde dagtochten en een meerdaagse trip uitgezet. In Nederland rijdt u meestal over zandpaden door verschillende natuurgebieden. Aan weerszijden van de grens zijn u en uw paard van harte welkom om te overnachten. Op de meerdaagse route is een arrangement beschikbaar, waarbij uw bagage telkens naar uw volgende overnachtingsadres wordt gebracht.

Comments are closed.