Nederlanders zoeken massaal online naar reisgenoot

Nederlanders gebruiken reisforums voor hun zoektocht naar een veilige reisgenoot. Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek dat reisverzekeraar Allianz Global Assistance heeft gedaan naar de onderwerpen waar over gepraat wordt op reisforums. Ook kamperen en vrijwilligerswerk zijn veel voorkomende thema’s waar reizigers online over praten.

Onderzoek

Het onderzoek geeft een overzicht van de meest besproken onderwerpen op reisgebied door internetgebruikers in elf landen. Voor het onderzoek werden in Nederland de tien grootste reisforums geraadpleegd, waaronder wereldwijzer.nl, reisgraag.nl en reisforum.info. Er is gekeken naar welke onderwerpen de afgelopen vijf jaar de meeste vragen en antwoorden hebben opgeleverd. Totaal zijn er bijna 300.000 vragen en antwoorden gescand.
onderzoek-online-reisgenoten

Wereldwijd

Het onderzoek toont een grote diversiteit van discussies onder reizigers tussen de verschillende landen. De top drie onderwerpen zowel wereldwijd als op Europees niveau komen echter overeen: vliegreizen, de zoektocht naar een reisgenoot en cruises. Wereldwijd worden reisforums het meeste gebruikt om te discussiëren over vliegreizen. Vluchten, luchtvaartmaatschappijen en luchthavens worden daarbij uitgebreid besproken. Maar ook details over de toegestane bagage, objecten die wel of niet zijn toegestaan in de handbagage zorgen voor gesprekstof.

Nederland

In Nederland worden reisforums vooral gebruikt door vrouwen die op zoek zijn naar een reispartner waarmee ze veilig kunnen reizen. Opvallend is dat ruim 51% van alle conversaties uit de top 10 hierover gaat. Een veel hoger percentage als je dit vergelijkt met andere landen. Op nummer twee staat het onderwerp kamperen (10,6%) waar vooral veel technische aspecten worden gedeeld. Ook nergens anders wordt er zo veel gesproken over vrijwilligerswerk in het buitenland (8,5%). Verder delen reizigers vaak ervaringen over hotels, campings, steden, reisorganisaties, luchtvaartmaatschappijen en reisverzekeringen op de Nederlandse reisforums.
 

 
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat Nederlanders meer internationaal georiënteerd zijn als het aankomt op wonen, werken en studeren in het buitenland. In andere landen wordt veel gesproken over reisaanbiedingen en worden tips uitgewisseld over loyaliteitsprogramma’s. Maar in de Nederlandse top 10 komen deze onderwerpen helemaal niet voor. Buiten de top 10 wordt veel gesproken over naturisme, wintersport en fotografie. Nederlanders delen graag hun passie voor fotografie op de reisforums en praten over de nieuwste camera’s die perfect zijn voor op reis.

Nederlanders vs Europeanen

Waar de Spanjaarden met elkaar spreken over het maken van een reis alleen, zoeken Nederlanders juist hun reisgezelschap via de verschillende forums. De Fransen raadplegen de forums voornamelijk voor all-inclusive hotels, maar ook voor fietsroutes. Opvallend genoeg komt dit onderwerp niet in de top 10 van fietsland Nederland voor.

Download de Infographic.

Comments are closed.