Zomaar een zomervakantiedag in Duitsland

Net over de grens gebeurt er wat met je. Voorbij Twente en de Achterhoek wordt het landschap langzaam wat heuvelachtiger en avontuurlijker, stadjes zien er anders uit en oude vakwerkboerderijen lijken alleen maar gebouwd om mooi te zijn. Geheimen om te ontdekken zijn er genoeg: originele uitstapjes met het hele gezin, altijd weer nét even anders dan bij ons. Dezelfde avond weer thuis? Kan makkelijk, maar waarom zou je jezelf niet verwennen met een knus Duits pension, een vriendelijk dorpshotel of een riante camping in de natuur?
emsland-touristik-Huvener-molen

Zondag 3 augustus: nostalgisch treinen met de Teuto-Express door het Münsterland

Antieke wagons, getrokken door een historische diesellocomotief uit het museum. In de Bistro-Wagon geniet je van een lunch met uitzicht: het prachtige spoorwegtraject van Gütersloh naar kuuroord Bad Laer in het Teutoburger Wald. En dat allemaal voor de normale prijs van een treinkaartje! Te koop bij de conducteur, in ouderwets kostuum natuurlijk.

stoomtrein-door-tecklenburger-land

Dagje Ketteler Hof. Klinkt leuk, maar wat ís het?

Omdat recreatie en ontspanning voor iedereen wat anders is, hebben ze hier alles verzameld wat buiten zijn zo aangenaam maakt: landschapspark met groepjes bomen en waterpartijen – midden in natuurgebied Hohe Mark bij Haltern am See – overdadige speeltuin type DisneyLand, lekker strandje om te zonnebaden, picknickweide, beetje barbecuen op de grill die klaarstaat, dat wil zeggen: als we terug zijn van de wandeling met boswachter over het Natuur-BelevenisPad. Is het een pretpark? Nee, dit mag gerust een ‘Mitmach-Erlebnispark’ heten.

Overnachten in een SpoorwegSprookje, Osnabrücker Land

Alles ademt de nostalgische, avontuurlijke sfeer van de Orient Express. Luxe treinstellen naar verre oorden, maar dan gewoon in het Hotel Bahnhof in Lechtrup-Merzen. Je slaapt er in je eigen, liefdevol gerestaureerde treinwagon uit grootmoeders tijd, met alle comfort van nu. Binnen in de Gasthof klopt ook elk detail: zeven treintjes tuffen van de bar naar je tafel, mét je bestelling.

Swingolf is dus géén Boerengolf

Geen ervaren golfspeler en het gevoel toch eens meemaken? Neem dan eerst het vrolijke opstapje naar klassiek golf: Swingolf. Een Franse uitvinding, zeker niet te verwarren met het ietsje melige Hollandse boerengolf. Echt afslaan en putten, alleen is de bal wat zachter en groter, het gras niet perfect gemaaid. Ook kinderen kunnen er meteen mee aan de slag! Probeer het een paar uurtjes laagdrempelig op het schilderachtige landgoed Gut Vehr in het Osnabrücker land, de begeleiding is er perfect. Na afloop een drankje op het zonnige terras, want ook dát is golf!
gut-vehr-golf

Betoverende uitjes in het Emsland, kosten: Nul Komma Nul

Iedere ouder weet hoe een doorsnee vakantiedag in de papieren kan lopen, met entree voor dierentuin, pretpark, zwembad en ander vermaak voor kinderen. Het Emsland slaat terug, met leerzame paden vol padvindersgeluk en authentiek speelplezier. Goed voor lange, onvergetelijke, helemaal gratis vakantiedagen. En gezonde blosjes op de wangen.

Fullener Wald. Ooit gecertificeerd door het geliefde Duitse televisieprogramma ‘Löwenzahn’ (paardenbloem), dat kinderen warm maakt voor natuur en milieu. De wandeling ‘Wald- und Moorweg’ kronkelt 2,5 kilometer door bossen en moerassen van natuurgebied Bourtanger Moor-Bargerveen.

De Mühlentour: krasse wind- en watermolens, die altijd op mooie plekken staan. Hoogtepunt is de ‘Hollandse’ molen op de 34 meter hoge Hilterberg.
 

 
Je voeten hebben nooit vakantie. Behalve op het doldwaze ‘Blotevoetenpad’ in Twist, lekker scharrelen over sappig gras, licht masserende houtsnippers en warm zand.

Het Drinkwaterpad in Geeste: alles over water uit de kraan, de natuurlijke kringloop van waterdruppels, het belang van beschermd grondwater en de reusachtige ‘Schroef van Archimedes’. Nergens saai, want zelf bedienen en aanraken mag.

Ecologisch behoorlijk verantwoord, maar ook gewoon fun: de HÖB-tuinen in Papenburg. Moestuinen, kruidentuinen, bloemenbedden, natuurlijke kleurstoffen en vergeten groenten, linksaf naar de heggendoolhof!

Zaterdag 30 augustus: Internationale Vlooienmarkt Bad Bentheim

Vorstelijk decor voor een ‘rommelmarkt’ vol curiosa, antiekschatten en rare vondsten: de kasteeltuin Schlosspark onder de muren van de burcht. Sympathiek, want beroepshandelaren worden zoveel mogelijk geweerd, hier komen de spullen echt van oma’s zolder. Vroeg opstaan kan lonen: open vanaf 06:00 uur! Toch maar een leuk hotelletje in Bentheim in Duitsland boeken?

Boerderij uit de Bronstijd

De Bronzezeithof in Uelsen is een exacte, natuurgetrouwe kopie van leven en werken op de boerderij zoals dat 5.000 jaar geleden was, compleet met boerderijdieren en bewoners. Van april tot en met oktober iedere zondag van 1 tot 5 uur.

Zo nu en dan zijn er feestelijke evenementen rond een thema. Het weekend van 26 en 27 juli bijvoorbeeld: een groots Römerfest, een zorgvuldig nagespeelde dag uit het leven van soldaten en burgers uit de Romeinse keizertijd. De toegangsprijzen zijn ook al ‘prehistorisch’: volwassenen € 4, kinderen € 2.

Nu u er toch bent: de boerderij is het strategisch middelpunt van een wijdvertakt fietsnetwerk vol archeologische museumstukken, gewoon langs de kant van de weg.

Comments are closed.