Tentoonstelling “het Hart van Grind“ op de Brunssummerheide

Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide kom je op de Brunssummerheide bijzondere steenformaties tegen. Beeldend kunstenaar Adri Verhoeven realiseerde 11 stenen kunstwerken in de natuur.
het-hart-van-grind
Startpunt van de wandeling is het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Schaapskooiweg 99 in Heerlen, daar vind je een gratis routekaart. Alle praktische informatie en een mogelijkheid om de routekaart te downloaden staan op de site.

Gave geronde vorm

Wie heeft niet als kind een steentje opgeraapt, zich verwonderd over de gave geronde vorm, het wellicht nog een tijd in de broekzak gekoesterd of op een mooi plaatsje bewaard. Niet goed begrijpend wat dat steentje nu zo fascinerend maakte.

 

 
Adri Verhoeven laat de stenen steen blijven. In een poging iets van hun geheimzinnige beslotenheid te ontsluiten lijkt het hart van de steen te zijn blootgelegd. Hij beeldhouwt er geen mens-, dier- of abstracte figuren uit en zet ze niet op een sokkel. Hij laat zien hoe stenen zijn, zoals ze in de natuur, de steengroeve of het water worden aangetroffen. De kunstenaar doet niet meer dan hun eigenschappen versterken. Verhoeven wil de steen aan het woord laten.

Natuurmonumenten

Samen met Natuurmonumenten, de Geologische Vereniging, de Sterrenwacht, Consortium Grensmaas, geoloog/fotograaf Dirk Wiersma en filmmaker Rob Vogelsang word je meegenomen om de diepste lagen van het steentje bloot te leggen.

Voor een deel kun je die ontdekkingstocht op www.hethartvangrind.nl maken. Op deze website is te zien hoe breed de fascinatie voor de steen is. Dichters willen de steen kennen, in heel verschillende culturen wordt de steen op een voetstuk geplaatst en de wetenschap ontdekt onze eigen wortels in de steen. Om deze oermaterie aan den lijve te ervaren zul je oog in oog moeten gaan staan met het ontblote hart van de steen. Tot april 2015 is het te zien op de Brunssummerheide.

Comments are closed.