Wandelen in de Franse Elzas

Dit jaar is de Elzas uitgeroepen tot meest populaire vakantiewijnstreek door Zoover. Mensen die de Franse Elzas (op z’n Frans Alsace) kennen, zal het niet verbazen. Het is een veelzijdige streek waar je terecht kunt voor schilderachtige dorpjes, cultureel erfgoed, mooie streekproducten, toprestaurants en unieke wijnen. Bovendien heeft de regio na Perpignan de meeste zonuren van Frankrijk.

Wandelen in de Alsace -CIVA 1

Als je van wandelen houdt heeft de Alsace veel te bieden: landelijke rust, schitterende landschappen, oude dorpjes en veel cultuur. Het Parc Naturel Régional des Vosges du Nord is een prachtig wandelgebied wat zich over de Alsace strekt. Het landschap is zeer divers: de beboste hellingen, valleien, rivieren en bergdorpjes wisselen elkaar af. De wijngaarden van de Alsace beginnen iets ten westen van Straatsburg bij Marlenheim, aan de voet van de Vogezen.

De smalle, langgerekte wijnstreek, ook wel Le Route des Vins d’Alsace genoemd, eindigt ongeveer 120 kilometer zuidelijker, voorbij de stad Colmar. Hier wandel je tussen de wijngaarden waar de beste Rieslings, Pinot Gris, Pinot Noirs en Gewurztraminers vandaan komen.
 

 
Het bezoeken van een wijndorp leidt vanzelf langs veel lekkers bij ambachtelijke slagers, warme bakkers en wijnwinkels waar altijd iets te proeven valt. Leuke dorpjes om te bezoeken zijn o.a. Eguisheim, Ribeauvillé, Mittelbergheim en Riquewihr. De wijnhoofdstad Colmar is ook zeker de moeite waard met haar schilderachtige oude wijken zoals Petite Venise, vele vakwerkhuizen, een overdekte markt, grachten en bloemen. Vanuit vrijwel ieder wijndorp zijn wandelroutes uitgezet.

Comments are closed.