Deense vakantieregio Oost-Jutland biedt volop natuur, attracties en festivals

De Deense regio Oost-Jutland, op zo’n 775 kilometer van Utrecht, bevat onder andere het grootste bos van Denemarken, de langste rivier van het eilandenrijk, de hoogste punten van het land, een Nationaal Park, de tweede stad van Denemarken, het beste pretpark van Denemarken én de langste achtbaan van het kindvriendelijke vakantieland.

denemarken-langste-rivier

De regio biedt deze zomer onder meer diverse nieuwe fietsroutes, nieuwe Viking-attracties, een varend lichtjesfeest en een Food Festival. Ook zijn er twee jubilea: in Silkeborg wordt het honderdste geboortejaar van CoBrA-kunstenaar Asger Jorn gevierd en in Aarhus vindt voor de vijftigste keer het grote culturele zomerfestival plaats.

Varend lichtjesfeest sinds 1899

In het midden van Jutland vind je niet alleen diverse meren en het grootste bosgebied van Denemarken, maar ook de hoogste punten van het land en de langste rivier, de Gudenå. Een bijzonder en spectaculair evenement in het Deense Merenhoogland is de Ildfestregatta, ofwel het varende lichtjesfeest op de meren bij Silkeborg. Het is in feite het oudste volksfeest van het land; de eerste editie dateert uit 1899. Door onderbrekingen als gevolg van oorlog en ander onheil, is die van 2014 de 39e in de rij. Tijdens het evenement van 13 t/m 16 augustus varen tal van grotere en kleinere geïllumineerde bootjes voorbij. Ook de oevers zijn verlicht. Het festijn wordt afgesloten met een enorm vuurwerk langs het water.

Nieuwe fietsroutegids door Merenhoogland

Er zijn uiteraard ook tal van activiteiten mogelijk in het bos- en merengebied rond Silkeborg, zoals een tocht met de oude raderboot Hjejlen naar Himmelbjerget (de Hemelberg), een van de hoogste punten van Denemarken met fraai uitzicht over het landschap. Ook leent de omgeving zich prima voor fietsen/mountainbiken, wandelen, kanovaren, sportvissen, paardrijden, zeilen en golfen. Sinds kort is er bij de plaatselijke VVV een nieuw, Engelstalig boek met fietsroutes in dit gebied verkrijgbaar. De routes zijn van verschillende lengtes en voeren langs bezienswaardigheden, dorpjes, meren, uitzichtpunten en rivierdalen. Er zijn ook kindvriendelijke routes.

100 jaar Asger Jorn

Naast natuurbelevenissen zijn er in het Merenhoogland diverse musea en attracties, zoals AQUA akvarium & dyrepark, Jysk Automobilmuseum, Papiermuseum Bikuben, het Energiemuseum en het doolhof Labyrinthia. In het Silkeborg Museum is de wereldberoemde Tollund Man te zien, een van de best bewaarde mensen uit de oudheid. In Museum Jorn in Silkeborg is vanwege het honderdste geboortejaar van schilder Asger Jorn (1914-1973) de expositie ‘Kunst is een feest’ te bewonderen, tot 14 september. Samen met onder andere Karel Appel en Corneille was Jorn de grondlegger van de bekende CoBrA-beweging (Copenhagen, Brussel, Amsterdam). Het museum in Silkeborg is door Jorn aan de stad geschonken.

Nationaal Park Mols Bjerge: Nieuwe fietsroutes, gidsen en toeristenbus

De streek Djursland, in het oosten van Jutland, wordt ook wel de ‘neus’ van Denemarken genoemd vanwege de geografische ligging. Het heuvelachtige landschap werd gevormd aan het einde van de laatste IJstijd, zo’n tienduizend jaar geleden. Djursland is aan drie kanten omgeven door zee en er zijn diverse stranden, kalksteenkliffen en een Nationaal Park: Mols Bjerge. Sinds kort is er een paden- en fietskaart verkrijgbaar bij de lokale VVV-kantoren, met onder andere een strandgids en nieuwe fietsroutes in het Nationaal Park. Ook staan er deze zomer op drie plaatsen zogenaamde NationaalParkGidsen klaar, onder andere bij de kasteelruïne van Kalø en in het pittoreske kustplaatsje Ebeltoft. De gidsen zijn beschikbaar van 10-16 uur en informeren bezoekers over het Nationaal Park wat betreft bezienswaardigheden, geschiedenis, wandel- en fietsroutes en ze delen brochures en kaartmateriaal uit. Verder is er een speciale bus, met een natuurgids als chauffeur en pitstop onderweg, die bezoekers driemaal per week langs bijzondere plekken door het Nationaal Park rijdt. De bus rijdt in de zomer vanaf Ebeltoft/Mols Turistinformation en de rit duurt iets meer dan twee uur.
 

 

Volop attracties, waaronder het Beste Pretpark van Denemarken 2014

Djursland betekent ‘land van de dieren’. Je kunt dieren in het wild tegenkomen, maar er zijn ook diverse attracties op dit gebied, zoals safaripark Ree Park – Safari, het Kattegatcentrum aan de kust bij Grenå, het Skandinavisk Dyrepark en het regenwoud Randers Regnskov. De grootste attractie van deze regio is echter Djurs Sommerland, onlangs gekozen tot Beste Pretpark van Denemarken 2014. Het park heeft achtbanen van wereldklasse, een groot Waterland, picknickvelden en acht themagebieden met meer dan zestig attracties voor het hele gezin. Nieuw dit seizoen is Vikingland, een 20.000 m² groot themagebied met twee nieuwe attracties: twee Vikingtorens en een Vikingschip. Djurs Sommerland heeft een grootte van ongeveer zeventig voetbalvelden en is het grootste Sommerland van Scandinavië. Sinds 2008 investeerde het park bijna 800 miljoen Deense kronen (ruim 100 miljoen Euro) in nieuwe, gethematiseerde attracties, waaronder de langste achtbaan van Denemarken, die vorig jaar opende en in de Top-3 belandde van Beste Nieuwe Attracties in Europa in 2013. Vorig jaar bezochten 752.000 mensen Djurs Sommerland, een record. Seizoen 2014 wordt afgesloten met Magisch Halloween van 11-19 oktober. Het nabijgelegen Aarhus, de tweede stad van Denemarken en gelegen aan de oostkust van Jutland, biedt voor jong en oud onder meer het openluchtmuseum Den Gamle By (De Oude Stad), één van de topattracties van Denemarken, en het kunstmuseum ARoS, met een regenboogpanoramadak.

Aarhus: Food Festival en voor 50ste keer Aarhus Festival

Van 29 augustus t/m 7 september vindt in Aarhus voor de 50ste keer het grote culturele zomerfestival plaats, waarmee het ook in het buitenland faam heeft verworven. Het behoort tot een van de grootste culturele evenementen van Scandinavië en het thema van dit jaar is ‘Same, but different’ (‘Gelijk, maar anders’). Het jaarlijkse internationale festijn brengt artiesten bijeen uit de hele wereld en trekt elk jaar een duizendkoppig publiek. Ook zijn er optredens speciaal voor 13-17-jarigen. Van 5 t/m 7 september vindt in Aarhus het jaarlijkse Food Festival plaats. De beste kwekers, telers, chefs, producenten en bedrijven uit heel Denemarken en Scandinavië komen naar het festival en geven lessen en demonstraties in voedsel en kwaliteit, in balans met de natuur. Voor jong en oud.

Comments are closed.