De toues cabanées, of de Mayenne vanaf het wateroppervlak

We schrijven honderd jaar geleden, rond de Loire en enkele van haar zijrivieren. De toue, een boot voor de binnenvaart, werd gebruikt voor het vervoer van goederen in de ruime omgeving. Dankzij zijn platte bodem kon de boot overal komen. En zo kreeg hij iets romantisch: het bootje dat op het ritme van het water alle dorpen aandoet.

toue-cabanee┬®m-talvard

Een eeuw later kwam iemand op het schitterende idee om die traditionele sloepen te reconstrueren en te huur aan te bieden. Geruisloze motoren, houten inrichting en een hedendaags comfort: groter kan het vakantiegevoel nauwelijks zijn. De reis gaat over het vredige water van de Mayenne, doorheen het mooie gelijknamige departement. Varend onder de vlag van het water en de natuur gaat de docht doorheen de ‘douceur angevine’, die eeuwen geleden zo mooi bezongen werd door de plaatselijke dichter Joachim du Bellay. Om zo’n ingerichte toue te huren is geen vaarbewijs nodig. De nodige blitzopleiding krijg je ter plaatse, kwestie van onderweg door de tegenliggers niet uitgescholden te worden.

 

 
Aanmeren kan onder meer in de miniplezierhaven van Château-Gontier, langs de Mayenne. Ga van boord om er gezellig te flaneren door de 11e-eeuwse steegjes en tussen de fiere panden met hun vakwerk en de tufstenen herenhuizen. Voor enkele ontroerende momenten kan men altijd terecht in de Refuge de l’Arche, waar al veertig jaar lang dieren in nood worden opgevangen. Zoals dat zijdeaapje dat in het Parijse ronddoolde of de ontsnapte beer uit de Balkan. Een nobele opdracht, als u het ons vraagt.

Hoe kom je er?

Vanuit Brussel: 570 km, reken op 5 uur met de wagen, of 4 uur met de trein via Parijs. Vanuit Amsterdam: 770 km, reken op 7uur met de wagen.

Comments are closed.