Fietsen in het Duitse grensgebied: zo’n zomer willen we allemaal wel!

Een actieve vakantie, maar graag wel een beetje aandacht voor comfort en gezelligheid. Glooiende landschappen, kastelen uit het sprookjesboek, gastvrije dorpen en stadjes met een verleidelijk buitenlandgevoel. Geen lange, vermoeiende autoreis om er te komen. Veel meer natuur dan in ons kleine landje past. Keurig geregelde, maar toch avontuurlijke fietsroutes, prachtige plekjes met veel charme om even te stoppen. Allemaal vanzelfsprekend in de Duitse grensregio net voorbij Twente en de Achterhoek. Zullen we vijf van de 500-plus mogelijkheden noemen?

freizeitbus-osnabruecker-land

Meteen maar de jarige vakantieklassieker: de EmsRadweg
Hij bestaat deze zomer precies 10 jaar, intussen een begrip onder fietsers die niet van saai-rechtdoor houden. Niet meer weg te denken uit de landelijke Top-10 van langeafstandsroutes. Dat komt zo: het is eigenlijk 375 km ‘Duitse onbedorven landschappen verkennen’. Eerst de ruige, historische heuvels van het Teutoburger Wald. Dan, heel veel rustig kronkelende binnenweggetjes later – steeds ver weg van de drukte, de lieflijke uiterwaarden van de rivier de Ems en de maritieme sfeer bij de monding van de Ems in de Noordzee. Onderweg hoef je je geen moment te vervelen: boeiende vergezichten, nostalgische vakwerkhuizen, paradijselijke picknickplekken aan het water, stadjes met een geschiedenis, al het karakteristieke moois van Paderborner Land en Gütersloher Land, het groene recreatiepark Flora Westfalica en niet te vergeten het ‘Parklandschaft’ van het Münsterland: de streek van stoere burchten en romantische waterkastelen, extra idyllisch dankzij hun prinsheerlijke ligging: zomerse velden en oude boomgroepen zo ver als je kunt kijken. En dan zijn er nog de handige hulpmiddelen – we zijn tenslotte in Duitsland: gratis EmsRadweg app voor op de smartphone, huurfietsen uitzoeken aan de start en dan weer inleveren waar je maar wilt. Zo krijg je dus vier sterren voor ‘kwaliteit’ van de strenge Duitse fietsersbond ADFC.

Het nog niet zo bekende alternatief: de drie rivieren Lippe-Issel-Niederrhein

De fietsers die de 3-Flüsse-Route al reden, waren heel enthousiast over deze regio. Heel hard zal het niet gaan, want de verlokkingen langs de kant onder de kopjes ‘natuur-cultuur-lekker eten’ zijn groot: oude forten en ridderkastelen, waterslot Raesfeld met parkachtige dierentuin in renaissancestijl, antieke molens, de stille bossen en veenmoerassen van natuurgebied Hohe Mark, eenzame geheime paden, kanaaltjes met ouderwetse sluizen, knusse landherbergen met streekgerechten op het menu. Er zijn diverse leuke fietsarrangementen beschikbaar: stel zelf je korte vakantie samen, met keuze uit drie thema’s en afstanden variërend van drie tot vijf dagen fietsen.

Typisch Grafschaft Bentheim: voetveren & waterspeeltuinen

Opeens sta je met de fiets aan de oever van de Dinkel of de Vechte. Het lijkt aan de overkant nóg mooier dan het hier al is, maar hoe kom je daar? Bij zo’n vriendelijk meanderend stroompje hoort een authentieke, simpele oplossing: het kleine veerpontje. Wel even zelf met spierkracht aanzwengelen, of ‘kurbeln’. Vandaar Kurbelfähre.

Kinderen die op een mooie zomerdag energie op een spetterende manier kwijt willen, zijn heel blij met de vijf bijzondere waterspeeltuinen in de Grafschaft Bentheim. Dolle pret rond waterpompen, fonteinen en wankele hangbruggen. Bijvoorbeeld die van de ‘Wasserburg am Strand’ bij het meertje Quendorfer See, het piratenschip in de Avonturenspeeltuin Uelsen, het knotsgekke Pirateneiland in het luxe Badepark Bentheim, of de watermolen in het Bentheimer Schlosspark. Mét uitzicht op het beroemde kasteelcomplex Burg Bentheim.

Ontdek het Osnabrücker Land, maar dan ook helemaal!

Er is veel te zien hier. De stad Osnabrück is uniek, omdat de natuurmonumenten zo’n beetje op loopafstand van het oude centrum beginnen. Voor een tochtje naar de verder gelegen bezienswaardigheden is er in de zomerweekenden – nog tot en met 3 oktober – de uitnodigende en milieuvriendelijke service van de FreiZeitBus. De fiets of e-bike mag mee in de speciale fietsaanhanger. Bijvoorbeeld naar Openluchttheater Tecklenburg, het befaamde Gartenfestival in de tuinen van Schloss Ippenburg, de gezonde kuuroorden Bad Laer en Bad Rothenfelde en het terrein van de legendarische Romeins-Germaanse Varusslag. Een bezoek aan het Varusschlachtmuseum is deze zomer al helemaal de moeite waard. Nog tot 5 oktober is daar een bijzondere tentoonstelling over de voorstellingen van het hiernamaals in het Oude Egypte te zien.
 

 

Vorstelijke aanbieding: 4 dagen Emsland

Een complete fietsvakantie, inclusief drie overnachtingen met ontbijt in een sfeervol hotel in het plaatsje Sögel, voor € 139 per persoon. Hartje Hümmling, klein maar fijn natuurreservaat op de enige heuvelrug in het verder vlakke Emsland. Verstopt tussen het weelderige groen ligt aardig wat oude, stenen glorie. De 5.000 jaar oude hunebedden uit de bronstijd, waaronder het gigantische, 27 meter lange graf ‘Hoogen Stainer’. Een paar van vroegste molens ooit gebouwd, zoals de unieke ‘Hüvener Mühle’, de laatste in heel Europa die zowel op wind als op waterkracht werkt. Bij Sögel zelf denkt iedereen in Duitsland aan jachtslot Clemenswerth, een juweel van barokke architectuur. Wereldwijd een unicum: de achthoekige kasteeltuin, doorsneden door lange lanen in de vorm van een ster.

Comments are closed.