Wandelen door de wijngaarden van de Vaucluse.

In de Vaucluse zijn de wijngaarden meer dan zomaar erfgoed. Ze vormen er een heuse manier van zijn. Grieken, Romeinen en pausen spanden al samen om hier de beste wijnen te produceren.

vaucluse

Minder bekend is dat Gigondas, Châteauneuf-du-Pape en andere Côtes du Rhône, AOC Lubéron en AOC Ventoux ook het terrein zijn van… vrouwelijke wijnmakers. De organisatie ‘Femmes Vignes Rhône’ groepeert een dertigtal dames die professioneel in de wijnwereld actief zijn. Hun doelstelling bestaat erin de appellations van de streek een grotere bekendheid te geven en wellicht ook wat tegenwicht te bieden voor het alomtegenwoordige machismo in deze wereld.

De wijnbouw in de Vaucluse heeft ook avontuurlijke bezoeksmogelijkheden in petto. De website vinchaisnous.fr stelt uiteenlopende formules van wijntoerisme voor: wandelingen, kelderbezoek, degustatieworkshops, je eigen ideale wijn maken en tutti quanti. Wij zijn nogal te vinden voor de fietsoptie. Zo is er tocht in de AOC Ventoux: met een elektrische fiets door de boom- en wijngaarden, naar het fraaie dorpje Blauvac, waar een wijnboer je opwacht bij de fontein, voor een degustatie in open lucht van streekwijnen met vers brood en geitenkaas of met heerlijk rijpe kersen, afhankelijk van het seizoen.
 

 

Waar overnachten?

Dit is een gastenverblijf van het soort dat ons zeer kan bekoren. Pal in het centrum van Châteauneuf-du-Pape, in het huis van een wijnbouwer. ‘La Sommelière’ is een rustige en gastvrije plek, met een heerlijke tuin en een beschaduwd terras, een ‘cosy corner’ met boeken, poëzie in de kamerinrichting… Men ziet er de Mont Ventoux, de wijngaard en de fameuze Dentelles de Montmirail. Gastvrouw Danièle is lid van de ‘Femmes Vignes Rhône’ en… sommelière van beroep. Ze won talrijke medailles op allerhande wedstrijden en geeft ook wijn- en kaasopleidingen. Dat wil wel wat zeggen.

Hoe kom je er: vanuit Brussel is er een rechtstreekse hst-verbinding die je op 5 uur tijd in Avignon brengt (3 per dag). Vliegen kan naar Marseille, waarna het nog één uur rijden is tot Avignon. Je kan het 940 km traject ook met de wagen afleggen.Vanuit Amsterdam, hst via Brussel of Parijs, of 1150 km met de wagen.

Comments are closed.