Muziekfestivals belangrijke publiekstrekker voor Servië

Servië telt talrijke evenementen en festivals, die steeds meer internationale bezoekers trekken. Vooral het jaarlijkse EXIT Festival, het Guca Trompet Festival en het Belgrade Beerfest zijn populair bij de buitenlandse toerist. Maar ook talrijke nieuwe evenementen en minder bekende festivals zijn de moeite van het bezoeken meer dan waard, zoals bijvoorbeeld het Love Festival van Vrnjacka Banja en het Nisville International Jazz Festival.

exit-festival

Het EXIT Festival is een van de grootste muziekfestivals van Zuidoost-Europa , en is ooit eens begonnen als studentenbeweging voor vrijheid en democratie in Servië. Het Festival trekt inmiddels jaarlijks zo’n 200.000 bezoekers met optredens van talrijke bekende artiesten uit de gehele wereld op een 20-tal podia, met diverse muziekstijlen variërend van hiphop, reggae en jazz tot dance en hedendaagse popmuziek. Het festival vindt plaats in het middeleeuwse Fort Petrovaradin bij Novi Sad met een prachtig uitzicht over de rivier de Donau, hetgeen het festival een zeer bijzondere sfeer geeft. In januari dit jaar kreeg het festival in Groningen de prestigieuze ‘European Festival Award’ voor ’Best Major Festival’ uitgereikt, waarvoor ook festivals als Rock Werchter, Sziget en Tomorrowland genomineerd waren. Het EXIT-Festival vindt dit jaar plaats van 10 t/m 13 juli 2014.

Het Lovefest, dat van 7 t/m 9 augustus in Vrnjacka Banja plaatsvindt, heeft als doel om muziek, kunst en cultuur van jongeren onder de aandacht te brengen. Het festival is in 2007 begonnen als een feest op de beroemde Liefdesbrug van Vrnjacka Banja, en is sindsdien uitgegroeid tot een van de belangrijkste muziekevenementen in Centraal-Servië. Het festival is opgedeeld in verschillende programmazones zoals foto, cinema, graffiti, chill, eco, workshop, street basketball, extreme en een kids zone. Het belangrijkste doel van het festival is om jonge talenten in centraal Servië te promoten en te stimuleren. Centraal bij de activiteiten van het Lovefest staan het leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling van gelijkheid, solidariteit en tolerantie tussen mensen, met een focus op projecten met een humaitair, sociaal, milieu, educatief of entertainment karakter.

Het Guca Trompet Festival, dat ieder jaar in augustus plaatsvindt, is een van de grootste blaasmuzikanten festivals ter wereld. Tijdens dit Festival strijden talrijke artiesten om de befaamde “gouden trompet”, met vaak ook bekende namen zoals Goran Bregovic, Dejan Petrovic en Boban Markovic. Tijdens het Festival wordt het pittoreske dorp Guca overspoeld met meer dan een half miljoen bezoekers en staat alles in het teken van het festival. Er zijn optredens op verschillende podia, maar er wordt ook overal op straat gespeeld en het dorp wordt omgetoverd tot één groot festivalterrein met eetkramen, kramen met souvenirs, vermaak en een kermis. Lokale bewoners stellen hun huizen open en verhuren kamers aan de toeristen . Dit jaar vindt het Guca Festival plaats van 6 t/m 10 augustus 2014.
 

 

Het Belgrade Beerfest is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste evenementen in de gehele Balkan en wordt dit jaar voor de 11e keer georganiseerd . De komende editie vindt plaats van 13 t/m 17 augustus 2014. Afgelopen jaar trok het festival ruim 700.000 bezoekers en is hiermee een belangrijke publiekstrekker voor de stad. Gedurende 5 dagen kunnen bezoekers genieten van meer dan 50 verschillende biersoorten uit de gehele wereld en zijn er optredens van talrijke artiesten uit de gehele Balkan. Het Festival is gratis toegankelijk en vindt plaats in het Usce Park plaats, een prachtig stadspark gelegen aan de oever van de Donau.

Het Nisville International Jazz Festival is een van de best bezochte internationale jazz festivals in Zuidoost Europa, met tientallen bands uit zo’n 20 verschillende landen. Het Festival vindt plaats in het amfitheater van het middeleeuwse fort in de stad Niš, een historische plek met een bijzondere uitstraling en een prachtige akoestiek. Naast optredens van talrijke gerenommeerde internationale artiesten, worden er workshops georganiseerd voor bijna alle jazz instrumenten. Het festival wordt komende zomer voor de 20e keer georganiseerd en vindt plaats van 14 t/m 17 augustus 2014.

Comments are closed.