Bijzondere schepen op The Tall Ships Races Harlingen 3-6 juli 2014

Voor het eerst in de geschiedenis mag een Nederlandse stad zich starthaven van The Tall Ships Races noemen: de Friese stad Harlingen. De races worden afgetrapt met het spectaculaire evenement Sail Harlingen van 3-6 juli 2014. Op 3 juli vindt de intocht plaats van maar liefst 65 traditionele en moderne Tall Ships en op 6 juli worden de schepen weer uitgezwaaid op hun vervolgreis richting Scandinavië, die ongeveer een maand zal duren. Tijdens Sail Harlingen prijkt een uiteenlopende selectie van Tall Ships in havenstad Harlingen die je kunt komen bezichtigen en bezoeken.

Kruzenshtern

The Tall Ships Races Harlingen 2014

Tall Ships staan ook wel bekend als ’s werelds grootste zeilschepen. Ze hebben een lengte van 15 tot ongeveer 130 meter en kunnen tot wel 300 bemanningsleden of passagiers aan boord hebben. De organisatie van The Tall Ships Races Harlingen 2014 heeft een belangrijke educatieve doelstelling: minimaal 50% van de bemanningsleden bestaat uit internationale jongeren die middenin hun persoonlijke ontwikkeling staan en daarnaast graag willen leren zeilen. Ook het thema duurzaamheid krijgt een prominente rol binnen de races. The Tall Ships Races Harlingen belooft Nederlands grootste nautische evenement van het jaar te worden.

Herleef de geschiedenis op de Santa Maria Manuela

Een van de meest indrukwekkende deelnemende schepen van The Tall Ships Races Harlingen 2014 is de Santa Maria Manuela: een traditioneel Portugees schip met een lengte van 68,2 meter. Dit schip werd in 1937 voor het eerst te water gelaten en maakte toen deel uit van de “Portuguese White Fleet”. Vandaag de dag vaart het schip voornamelijk voor toeristische doeleinden. Inhakend op de trend dat steeds meer mensen iets willen leren tijdens hun vakanties, biedt dit schip thematische reizen aan. Zo herleef je de geschiedenis en treed je in de voetsporen van ontdekkingsreiziger Columbus of ga je op historische visserstocht. Tijdens Sail Harlingen krijg je als bezoeker de unieke kans om op 4 en/of 5 juli te overnachten op de Santa Maria Manuela, voor 67,50 euro per persoon per nacht. Let wel, er zijn slechts 40 plaatsen beschikbaar.

Geavanceerd zeilen op de Tenacious voor mensen met een beperking

De traditioneel getuigde Tenacious uit het Vereningd Koninkrijk is het grootste houten Tall Ship in de wereld dat nog vaart. Het schip heeft een lengte van 66,56 meter en is pas 14 jaar oud. Wat de Tenacious bijzonder maakt, is dat het schip speciaal is ontworpen voor mensen met een lichamelijke, visuele of auditieve beperking. Zo is het schip ingericht met platte en brede dekken, liften, pratende kompassen, een extra felle track radar en vibrerende alarmen. Op de Tenacious is het zelfs mogelijk om in een rolstoel in de mast gehesen te worden!
 

 

Paraderen op de Kruzenshtern

Een van de oudste en grootste schepen die je van 3-6 juli kunt komen bewonderen in de haven van Harlingen, is de Russische Kruzenshtern. Dit is een klassiek schip uit 1926 met een lengte van maar liefst 123,74 meter. De Kruzenshtern heeft 31 zeilen en huist meer dan 60 bemanningsleden en ruim 150 trainees. Op dit bijzondere schip waan je je helemaal terug in de tijd. Tijdens Sail Harlingen worden er rondleidingen gegeven op de Kruzenshtern.

Comments are closed.