Opening nieuw ‘National Museum of Oman’

Eind 2014 staat in het oude centrum van Muscat de opening van het nieuwe ‘National Museum of Oman’ gepland. De totale oppervlakte van het terrein waar het museum wordt gebouwd, beslaat maar liefst 13.700 vierkante meter, vergelijkbaar met bijna 3 complete voetbalvelden. De bouw van het museum kost bijna 17 miljoen euro.

nieuw national museum in oman

De bouw van het museum is in 2010 gestart en de expositieruimte beslaat 4.000 vierkante meter. Het museum zal in 14 galerieën verschillende thema’s over de geschiedenis van Oman en de tradities van de Omani tentoonstellen. In totaal zullen er 7.000 objecten in meer dan 250 vitrines tijdens de exposities te bezichtigen zijn. De vitrines zijn speciaal ontworpen volgens een aantal moderne wetenschappelijke standaarden en zijn uniek in Oman. Bovendien beschikt het ‘National Museum of Oman’ met deze vitrines over de grootste etalages ter wereld.

Het gebouw beschikt tevens over een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, een magazijn dat bezocht kan worden en een klaslokaal waar les kan worden gegeven aan kinderen. Het museum zal toegankelijk zijn voor fysiek en visueel beperkte mensen en is hiermee de eerste in haar soort in het Midden Oosten.

Er zullen tal van interactieve en audiovisuele elementen in het museum aanwezig te zijn om de exposities tot leven te brengen. Er is onder meer een film opgenomen in Ultra-High definition, welke in het theater van het museum wordt getoond op een scherm van 8,3 megapixels. De film toont op chronologische wijze een periode uit de geschiedenis van Oman, waarbij gebruik wordt gemaakt van prachtige luchtfoto’s.
 

 
De bouw van het museum wordt uitgevoerd door het Spaanse bedrijf Acciona Producciones y Diseño. Dit bedrijf heeft in voorgaande jaren een aantal prestigieuze projecten in Qatar en Doha uitgevoerd, waaronder het ‘Museum of Islamic Art’ in Doha en het Qatar Orientalist Museum’ in Qatar.

Comments are closed.