Kitschvrije souvenirwinkels

Je kent ze wel. Souvenirwinkels die je in iedere Europese stad vindt met een over-de- top-kitsch aanbod. Dat zul je in deze vier winkels in Wenen niet vinden!

The Viennastore

Je zult er vergeefs zoeken naar Sisi en Strauss parafernalia. Toeristen kunnen hier een aandenken aan de stad kopen die het cliché niveau overstijgt. Een daarvan is de ‘Viennastore’: ongetwijfeld de coolste nieuwste aanwinst in het rijtje kitschvrije souvenirwinkels. Dat begint al met de locatie: het is gevestigd in de eerste wolkenkrabber die in de jaren 30 gebouwd werd in de Herrengasse nabij de Hofburg. Het concept van de souvenirwinkel richt op hoogwaardig Weens design – en ook uit andere delen van de wereld. Ze verkopen er onder andere handige voorwerpen voor gebruik in het dagelijks leven zoals koffie van de Weense branderij Naber, speelkaarten van de gerenommeerde Weense fabrikant Piatnik, prachtig servies van porseleinfabrikant Augarten, schitterende ansichtkaarten met Weense afbeeldingen, een kommen set om een Wiener Schnitzel in te bereiden. Daarnaast zijn er ook talloze boeken over de stad te verkrijgen.

In de hip en happening wijk Freihausviertel in het vierde district is de Wienhandlung zowel een bar als winkel shop. Een plek die zowel bij bewoners als toeristen erg geliefd om aan het clichébeeld van Wenen te ontsnappen. Weense wijnen van onder meer Christ, Edlmoser, Cobenzl en Wieninger zijn zowel per glas als per fles te verkrijgen en worden bijvoorbeeld geserveerd bij een aardappelgoulash en smaakvolle hammen. Er is ook een speciale koffiebranding van Café Hawelka te verkrijgen die to go mee te nemen is evenals Ottakringer bier, azijn van Gegenbauer, Weense honing, boeken over de stad en CD’s met Weense muziek.
 

 
De Viennastore en Wienhandlung zijn ook de aangewezen plekken om luxe varianten van de klassieke 1/8l glazen aan te schaffen die gebruikt in de Weense ‘Heuriger’ wijntaveernes. Glazen mokken met een gouden druivenblad motief die geproduceerd worden door de Goldene Wiener Herz, die tevens ook porseleinen mokken met afbeeldingen van art nouveau gebouwen in Wenen produceren. Al deze souvenirs zijn verkrijgbaar bij Das Goldene Wiener Herz bij Spittelberg in het zevende district, evenals vele andere winkeltjes en museumshops zoals bijvoorbeeld het recent geopende MQ Point – het ticketkantoor van het MuseumQuartier Wien. Andere mooie hebbedingetjes zijn handgemaakte porseleinen gebruiksvoorwerpen van Mano Design, Lomo camera’s en mode van verschillende Weense ontwerpers.

Comments are closed.