Het Juragebergte: top in de zomer!

Je hebt de bergen in het wit, in hun indrukwekkende winterpak, maar ook in hun zomerse kleedje vormen ze letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. Zodra ze hun wintervacht hebben afgelegd worden de bergen van de Jura onherkenbaar kleurrijk. Het is er stil en ongerept alsof nog nooit een mens er een voet heeft gezet, met zuivere lucht, fluwelen alpenweiden en een authentieke terroir. Wie ooit van dat alles proefde komt gegarandeerd terug.

juragebergte

De Montagnes du Jura vormen de perfecte achtergrond voor een eerste zomerse hoogtestage. Op een hoogte van 1720 m spreek je met recht en reden over ‘bergen’. Toch is het er ook goed leven in dat 150 miljoen jaar oude land. En… de dinosauriërs mogen er dan al lang verdwenen zijn, avonturen vallen er nog meer dan genoeg te beleven.

Hieronder enkele suggesties:

1. Zwoegen met een e-Tricks tegen de flanken van de Mont d’Or. De Mont d’Or is een van de toppen van het massief van de Jura, dicht bij de Frans-Zwitserse grens. Aan de Franse zijde heeft de berg voornamelijk zachte en groene hellingen. Aan de Zwitserse kant zijn het veeleer steile rotswanden. Métabief, het belangrijkste station in dit gebied, is een wereldwijde hoofdplaats van het mountainbiken. De e-Tricks vormen een geniale en een groene uitvinding, een kruising van een mountainbike met een elektrische fiets. Dat is een ideaal voertuig om deze spectaculaire streek mee te doorkruisen. Vanaf de leeftijd van 14 jaar kun je er al eentje huren.

2. De uitgestrekte Grotten van Cerdon in Labalme-sur-Cerdon in Frankrijk verkennen. De prehistorische Jurabewoners hebben er botten en primitieve gereedschappen achtergelaten. Veel later werd het grottencomplex gebruikt als een gigantische koelkast waar de lokale kazen konden rijpen. De grotten vormen een vreemde wereld die zo weggelopen lijkt uit een fantastische film. De vreemde minerale afzettingen en de turkooiskleurige meertjes moet je één keer in je leven echt wel gezien hebben.
 

 
3. Een Montbéliarde-koe melken, als een echte Montagnon. Op de alpenweiden van de Comté grazen de stevige jongedames die onlosmakelijk verbonden zijn met de wereldwijd erkende AOC-kaas comté. De gids ‘Routes du Comté’ vermeldt een aantal adressen van landbouwbedrijven en kaasmakerijen waar bezoekers welkom zijn. Duw op een van die adressen de poort open en je betreedt een traditionele en schilderachtige wereld die tot op vandaag nog zeer sterk leeft.

4. Forellen vangen en proeven in de Moulin du Plain. De Doubs vormt hier de grens met Zwitserland. Er is een vijfsterrenvisparcours. In de lokale auberge haal je je visvergunning af en wie het goed aan boord legt krijgt er ook wel wat tips over de beste plekjes voor een goede vangst… Achteraf blijf je graag om te proeven van een van die door de chef zo schitterend klaargemaakte visjes van ter plaatse.

5. Er met het gezin even tussenuit knijpen in de Gîte du Coupet in Crozets, tussen de bossen en de alpenweiden, in het Parc Naturel Régional du Haut-Jura in Frankrijk. De comfortabel gerenoveerde hoeve biedt vlot plaats een aan groep van 20 mensen. Ga de deur uit en je bent meteen op wandel. De eerste buur bevindt zich al een halve kilometer verderop. Rust mag je hier dus heel letterlijk nemen.

Comments are closed.