Den Helder thuishaven ‘Clipper Round the World Yacht Race’

Van 2 tot en met 10 juli aanstaande ligt Willemsoord, de voormalige Rijkswerf, er weer gekleurd bij. Twaalf deelnemende clippers aan de internationale zeilrace ‘Clipper Round The World Yacht Race’ doen dan opnieuw de Helderse haven aan.

De Clipperrace

De Clipperrace

200 Jaar Willemsoord

Het bezoek van de Clipper Race vormt het feestelijke hoogtepunt van de viering van 200 jaar Willemsoord. Iedereen is deze week van harte welkom om bij de Clippers aan boord te gaan en om op 5 en 6 juli een groot publieksevenement te bezoeken: ‘De Hollandse Dagen’. Een weekend vol activiteiten, straattheater en muziek.

 

 

Clipperrace: langste zeilrace ter wereld

De Clipper Round the World Yacht Race is een bijzondere oceaanrace waaraan zowel professionals, als amateurs meedoen. One DLL van leasemaatschappij De Lage Landen neemt namens Nederland deel aan de race en heeft wederom voor Den Helder als thuishaven gekozen. Of om precies te zijn: voor de voormalige scheeps- en onderhoudswerf van de Koninklijke Marine, Willemsoord. Vanaf de start in London in september 2013, varen de bemanningsleden van de clippers uiteindelijk 40.000 mijl over de hele wereld. Deze race is daarmee de langste zeilrace ter wereld. Rond 24 juni 2014 vertrekken de Clippers uit Derry-Londonderry (Noord-Ierland) om de overtocht naar Den Helder in te zetten. Vanuit Den Helder start op 10 juli het zestiende en tevens laatste racetraject naar Londen. Vervolgens wordt in de Engelse hoofdstad de winnaar van de ‘Clipper Round the World’ bekend gemaakt.

Hollandse Dagen

De directeur van Willemsoord Hans Broekmeulen:

De vorige editie in 2012 is zeer goed bevallen. Het was een prachtig en kleurrijk gezicht al die clippers in de haven. Vele bezoekers hebben hiervan genoten, maar ook van alle activiteiten op Willemsoord. Het vieren van 200 Jaar Willemsoord was dan ook een mooie gelegenheid om extra uit te pakken met de Clipper Race

Dit keer hebben we een Hollands Thema gekozen, met onder andere een echt Hollands Dorpsplein, West-Friese folklore en Hollandse ambachten en lekkernijen. Bezoekers kunnen rekenen op een feestelijk weekend vol straattheater, muziek en activiteiten van Hollandse bodem. Van 3D-straattekening maken tot het bouwen van zandsculpturen, van een silent disco tot een heus dorsplein. Of een bezoek aan het natuurplein van de Helderse vallei, waar windenergie centraal staat. “Voor zowel jong als oud is er iets te doen of te bekijken”, aldus Broekmeulen. 


Koninklijke Marine

De Koninklijke Marine, samen met de gemeente Den Helder en Willemsoord partner in het Clipper-evenement, is tijdens deze dagen ook aanwezig. Bezoekers kunnen in een veldkeuken van de marine een kookworkshop volgen, of ervaren hoe het is om op de brug van een schip te staan in een brugsimulator. De Marinierskapel en het dansorkest Marinierskapel(steelband) verzorgen doorlopend optredens.

Aankomst & vertrek Clippers


De schepen worden op woensdag 2, donderdag 3 en vrijdag 4 juli in de Helderse haven verwacht. “Het is een fraai gezicht, maar wel een beetje lastig te voorspellen op welk moment ze precies arriveren”, vertelt de directeur van Willemsoord. Het vertrek staat wel vast. “Donderdag 10 juli klinkt tussen 12.00 en 14.00 uur het startsein en zullen de clippers hun race naar Londen vervolgen. Een mooi gezicht dat je heel goed vanaf de dijk kunt volgen”.

Comments are closed.