Zwarte Woud breidt fiets-faciliteiten verder uit

Het is algemeen bekend dat het Zwarte Woud een van de meest uitdagende streken in Europa is om te mountainbiken. Andere fietsliefhebbers hoeven echter niet meer met een grote boog om dit middelgebergte heen te trappen. Er komen steeds meer voorzieningen om met een gewone of elektrische fiets de afwisselende landschappen van het Zwarte Woud te ontdekken.

Mit dem E-Bike im Schwarzwald unterwegs

Minder geoefende fietsers kunnen nu ook genieten van bergtochtjes met mooie vergezichten. Nieuwe routes, fietsen met elektromotor en talrijke verhuur- en laadstations maken dit mogelijk. Onlangs is het 200ste laadstation in gebruik genomen en daarmee is een breed E-bike-netwerk onstaan dat nog continu wordt uitgebreid. Ook met een eigen elektrische fiets kan men diverse touren maken door het Zwarte Woud. In veel plaatsen zijn faciliteiten waar de meest gangbare accu’s kunnen worden opgeladen. Onlangs is een nieuwe kaart uitgebracht met een overzicht van alle laadstations, inclusief die voor auto’s.

Een fietsroute zonder veel hellingen is de Südschwarzwaldradweg. Deze 260 kilometer lange route omcirkelt het Naturpark Südschwarzwald en is makkelijk in 3 of 4 dagen te doen. Beginnend in Hinterzarten, gaat het met een paar kleine beklimmingen naar Titisee en Schluchsee. Van daaruit gaat het bergafwaarts richting Basel om vervolgens Freiburg aan te doen. Het 600 meter hoogteverschil tussen Freiburg terug naar Hinterzarten overbrugt men het best met de Höllentalbahn.

Kinzigtal-Radweg

De Kinzigtal-Radweg is eveneens geschikt voor de toeristische fietser. Deze route voert door een van de langste dalen van het Zwarte Woud. De eerste 24 kilometer gaat deze deels over bospaden, vanaf Alpirsbach is het pad compleet geasfalteerd. Bijna 90 kilometer lang slingert het fietspad langs riviertje de Kinzig door boomgaarden en velden naar het eindpunt: Offenburg. Onderweg komt men door onder andere de vakwerkstadjes Haslach en Gengenbach.
 

 
Fietsers die de beenspieren meer willen aanspreken maken de Kaiser-Tour (60 km). Deze route in het westelijk deel van het Zwarte Woud voert om de Kaiserstuhl en de Tuniberg. Er zijn meerdere beklimmingen ingebouwd, maar het prachtige panorama doet de geleverde inspanning snel vergeten. Men passeert ondermeer wijngaarden, bossen, boomgaarden en wijndorpjes en kijkt uit over het Zwarte Woud, de Rijnvallei en de Vogezen. Het hoogteverschil bedraagt zo’n 1.500 meter. Nog een tandje intensiever is de Bike Crossing Schwarzwald. Dit is een trail van 450 kilometer door het Zuidwesten van Duitsland. Het is de tweewieler-versie van het legendarische lange-afstandswandel-pad door het Zwarte Woud en verbindt Pforzheim in het noorden met Bad Säckingen in het Zuiden. De route komt langs 38 vakantieplaatsjes en leent zich daarom perfect om dag-etappes te maken. Een gemiddeld getrainde mountainbiker kan het totale pad in 8 of 9 dagen volbrengen. Hij
dan in totaal 16.000 meter hoogteverschil overwonnen.

Freudenstadt

Freudenstadt is de stad in het Zwarte Woud die ook fietsers veel ‘Freude’ brengt. Deze plaats met de grootste markt van Duitsland trekt niet alleen veel toeristen vanwege de vele bezienswaardigheden, winkels, cultuur en gastronomie, ook is het een belangrijk knooppunt in het netwerk van fietspaden. Door de hoge ligging van Freudenstadt, omzoomd door de dichte bossen van het Nordschwarzwald, is het voor veel fietsers een aantrekkelijke start- en etappeplaats. Zo ligt Freudenstadt op de route van de Tour de Murg die in Rastatt begint, is het eveneens een etappeplaats van de Schwarzwaldpanoramaweg die start in Pforzheim en is Freudenstadt het startpunt van de Kinzigtalradweg die naar Offenburg slingert. Landkreis Freudenstadt staat ook bekend om de vele voorzieningen voor elektrisch fietsen: er zijn 35 bedrijven die deze fietsen verhuren en meer dan 100 oplaadstations. Ook voor hen die vertrouwen op hun eigen krachten zijn er enkele routes die men zelfstandig of onder begeleiding kan ondernemen. Voor mountainbikers zijn routes uitgezet met een hoogteverschil van zo’n
1.000 meter!

Comments are closed.