Terugblik op geslaagde Nationale Zilverdag Schoonhoven

De 30e Nationale Zilverdag op 2e pinksterdag in Schoonhoven is druk bezocht door goud- en zilverliefhebbers uit het gehele land en het buitenland. Ondanks alle weeralarmen was het een prachtig zonnige dag. Er waren ruim 22.000 bezoekers, 150 deelnemers (waarvan 19 nieuwe deelnemers), een vernieuwd Zilvermuseum, 14 Jonge Talenten, 17 deelnemers aan de Noviteitenshow, open ateliers, paviljoens, een drukbezochte Vakschool, stands, paviljoens, live sieradenshows en heel veel bijzonder, mooi en uniek goud- en zilverwerk.

burgemeester Bonthuis en CvdK Smit smeden draad (foto Stephan Tellier) klein

Genodigden werden ’s morgens in het Nederlands Zilvermuseum ontvangen met een ontbijt. Na het welkomstwoord door voorzitter Jan Lindsen en burgemeester Bonthuis van Schoonhoven opende de Commissaris van de Koningin, de heer J. Smit, de 30e Nationale Zilverdag officieel. Na een bezichtiging van het vernieuwde Zilvermuseum, vertrokken de Commissaris, de burgemeester en gasten voor de openingswandeling. Op de Haven onthulde de commissaris de tweede zilveren stoeptegel van de ‘zilveren walk of fame’.

Noviteitenshow

944 bezoekers van de Nationale Zilverdag gaven hun oordeel over het vernieuwende werk bij de Noviteitenshow. De Noviteitenshow was dit jaar te vinden in de Turfkelder. De 1e prijs van de Noviteitenshow ging naar Wendy van Buren uit Schoonhoven met ‘Royaal’. Zij won € 200,00 en een weekendarrangement voor 2 personen in Hotel Belvédère. De overige prijswinnaars waren Maja Houtman met collier ‘Rosa Krakkeboller’, Monique ’t Hoen met de ring ‘Be yourself, be proud’ en Ruud Vos met collier ‘Moving Lines’. Zij wonnen een geldbedrag en diners voor twee bij Restaurant Lekzicht, Brasserie Springer en Restaurant De Waag.
 

 

Zilvermuseum

Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven onderging afgelopen maanden een ware metamorfose. Op donderdag 5 juni jl. werd het vernieuwde Zilvermuseum geopend door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. En tijdens de Zilverdag in Nederland was het vernieuwde Zilvermuseum gratis te bewonderen. Maar liefst 3100 bezoekers bekeken het nieuwe interieur en de tentoonstellingen ‘Koninklijke cadeaus’ en ‘Meesterstukken’. De tijdelijke tentoonstelling Koninklijke Cadeaus toont een selectie cadeaus van zilver die diverse leden van de Koninklijk Huis ontvingen ter gelegenheid van officiële en feestelijke momenten. De zilveren voorwerpen zijn afkomstig uit de Koninklijke Verzamelingen. Meesterstukken zijn de eindexamenwerkstukken van de studenten van de Vakschool Schoonhoven waarmee zij aantonen klaar te zijn om de titel ‘Meester Goud- en of Zilversmid’ te dragen. De tentoonstelling Meesterstukken 2014 toont een grote diversiteit aan (draagbare) sieraden en objecten.

Comments are closed.