Tuinen en parken in de grensregio in zomers gewaad

De grensregio heeft tuinen en parken in alle soorten en maten. Van fantasievol ingerichte privétuinen tot vorstelijke parken. Eén ding hebben al die tuinen gemeenschappelijk: de liefde voor het detail. In de zomermaanden zijn de kleurrijke tuinen een lust voor het oog en de parken bieden op een warme tropische dag de nodige schaduw en verkoeling.

festival-schloss-ippenburg_klein

Bont en vrolijk

Er is niets beter voor een goed humeur dan een park vol bonte, geurige bloemen. Dus op naar de Landesgartenschau in Papenburg. Onder het motto ‘bont en blij’ presenteert de stad nog t/m 19 oktober een breed spectrum aan tuinkunst en -cultuur. Papenburg, dat vooral bekend is door de reusachtige cruiseschepen die op de Meyer Werft worden gebouwd, is deze zomer een paradijs voor tuinliefhebbers, met veel inspirerende thematuinen en bloemententoonstellingen, midden in het weidse landschap van het Emsland.

Tuinen om weg te dromen

Het tuinieren zit de bewoners van het Osnabrücker Land in het bloed. De ca. 170 km lange fietsroute ‘GartenTraumTour’ voert langs een grote verscheidenheid aan tuinen en parken in de omgeving van Osnabrück. Of het nu om een particuliere boerderijtuin of een representatieve kasteeltuin gaat, er wordt tuininspiratie op elk niveau geboden. Wat te denken van Kiesekamps Bauerngarten in Bramsche. Rondom de historische boerderij van de familie Kiesekamp is een kleurrijke tuin aangelegd met bloemperken, een kruiden- en een groentetuin. Natuurlijk is deze tuin, net als de meeste tuinen, voor het publiek geopend tijdens de ‘GartenTraumSonntag’ op 29 juni. De meeste tuinen zijn op afspraak ook op andere dagen toegankelijk.

Schloss Ippenburg in Bad Essen maakt deel uit van de ‘GartenTraumTour’, maar is alleen open tijdens de tuinfestivals die 4 keer per jaar plaatsvinden. Onder de bezielende leiding van barones Viktoria von dem Busche werkt het team het hele jaar in de enorme tuin om deze tijdens de tuinfestivals te laten schitteren. Bij het volgende festival van 3 t/m 6 juli draait alles om de roos. Tienduizenden rozen wedijveren met betoverende kleuren én geuren om de aandacht. In het Rosarium 2000+ is voor elk jaar vanaf 2001 een perk met de belangrijkste nieuwe rozen van het desbetreffende jaar aangelegd. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de XXL keukentuin, vol met kruiden, groenten, fruitbomen en bessenstruiken. Tijdens het tuinfestival presenteren 150 exposanten alles rondom het thema tuin. Kinderen mogen op een zelfgebouwd vlot varen.

Vijvers ter inspiratie

NaturaGart in Ibbenbüren is een van de grootste leveranciers van materiaal voor natuurlijke (zwem)vijvers, van folie tot waterplanten. In het park zijn talrijke vijvers aangelegd, die als proeftuin en inspiratiebron dienen. NaturaGart heeft zich tot een uitstapje van formaat ontwikkeld. Bekijk de watervogels vanuit de ‘Seekanzel’ en de enorme steuren in het koudwateraquarium, of neem een duik in de enorme onderwaterwereld, inclusief tempelruïnes en scheepswrak. Er worden ook laagdrempelige kennismakingscursussen gegeven.
 

 

Open tuindagen in Legden

Het dahliadorp Legden in het Münsterland heeft iets met bloemen. In het weekend van 5 en 6 juli openen 6 privétuinen en het Jugendhaus Pool hun tuinhekken. Van een grote tuin bij een oude keuterboerderij, via een Toscaanse tuin met gezellige zithoekjes tot een familietuin met een vijver die zo groot is dat er zwanen, eenden en waterhoentjes in rondzwemmen. De beste manier om alle tuinen te bezoeken is met de fiets op de 20 km lange fietsroute. Toegangsbandjes zijn voor € 4,50 bij de plaatselijke VVV verkrijgbaar. Op zondag 21 september vindt het feestelijke dahlia-kinder-bloemencorso plaats. Met gezellige braderie en verkiezing van de dahliakoningin.

Met industriële precisie

Hoe worden perk- en potplanten tegenwoordig geproduceerd? Dat is te zien en te beleven bij Emsflower in Emsbüren, net over de grens bij Enschede. Bij een rondgang in de showkas maak je kennis met de moderne productiemethodes van een van de grootste kwekerijen van Europa. Of maak eens een wandeling door de tropische tuin. Hier wordt duidelijk dat de meeste kamerplanten een kleine versie zijn van de exemplaren uit het tropische regenwoud. Kinderen hebben het naar hun zin in de gratis, overdekte speeltuin.

Still standing strong

Burg Bentheim is de enige burcht in Noord-Duitsland die op een hoge rots ligt. Geen wonder dat de burcht nooit is ingenomen. Al had men er ook trucjes voor nodig, zoals het inmetselen van zware kanonskogels in de muur om de onneembaarheid van de burcht te demonstreren. Al 5 eeuwen is het burchtcomplex in bezit van de Graven en Vorsten zu Bentheim und Steinfurt. Vanaf de middeleeuwse burchttoren met 5 meter dikke muren kun je bij goed weer de kerktoren van Enschede zien liggen. In de neogotische Kronenburg was onze koningin-moeder Emma vaak bij haar zus, Pauline von Waldeck-Pyrmont, te gast. Maak op eigen gelegenheid of tijdens een rondleiding een reis terug in de tijd.

Comments are closed.