Evenementen voor fietsers: de Rijn als decor

Vuurwerk en verkenningstochten, wijn en wielerwedstrijden, culturele belevenissen en culinair genieten: onder de titel ‘Rijnfietszomer’ vinden dit jaar voor de tweede maal meer dan 40 openluchtevenementen langs de Rijn plaats, die zeer interessant zijn voor liefhebbers van een actieve vakantie.

fietsen

Denk hierbij aan stadsfeesten, culinaire activiteiten, fietsdagen en culturele evenementen tussen de bron in Zwitserland en de monding in de Nederlandse Noordzee – leuke tips voor recreatieve fietsers, die de Rijnfietsroute willen verkennen. De internationale Rijnfietszomer vindt plaats van mei tot en met september.

‘Slow-up‘ in Schaffhausen, de ‘Fietsvierdaagse‘ in de Betuwe, de ‘Fahrrad-Sternfahrt‘ in Keulen, ‘Wein am Rhein‘ in Nierstein of ‘Fete du Vélo‘ in Seitz: onder de vlag van de Rijnfietszomer worden alle bestaande evenementen langs de Rijnfietsroute gebundeld die interessant zijn voor actieve vakantiegangers. Alle evenementen voldoen aan de volgende criteria: ze vinden plaats onder de blote hemel en zijn gratis toegankelijk, ze bieden bewaakte fietsenstallingen en fietsvriendelijke overnachtingsmogelijkheden, bevatten een speciaal programma voor fietsers en zijn met het openbaar vervoer goed bereikbaar. Bovendien krijgen bezoekers tijdens alle evenementen uitgebreid tips over de veelzijdige vakantiemogelijkheden langs de Rijn-fietsroute.

Elk jaar wordt er een centraal evenement georganiseerd, dat steeds in een andere plaats langs de route plaatsvindt. Dit jaar is deze rol weggelegd voor de Niederrheinische Radwandertag op 6 juli 2014. Het startschot wordt vlak voor 10 uur bij burcht Linn in Krefeld gelost. Er is een kleine Europese infostand aanwezig, die symbool staat voor het landenoverkoepelende karakter van de Rijnfietsroute.

In de regio Niederrhein kunnen fietsers onder het motto ‘meefietsen en winnen‘ over circa 60 bewegwijzerde routes (in lengte variërend van 30 tot 80 km) de karakteristieke kenmerken van de fietsregio tussen Rijn en Maas bewonderen en tegelijk leuke prijzen winnen. Elk jaar verkennen duizenden fietsers deze routes. Het concept van de Rijnfietszomer werd ontwikkeld in het kader van het door de EU gesubsidieerde project ‘Demarrage‘.
 

 

18 partners uit vier landen

In het kader van het Demarrage-project werken 18 partners uit Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Nederland samen. Het gaat hierbij om toeristische organisaties en verschillende overheidsinstanties. Het gezamenlijke doel is om binnen heel Europa publiciteit te genereren voor de Rijnfietsroute, om zo de toeristische aanbieders langs de route te ondersteunen. Momenteel wordt een Europese certificering ont-wikkeld en een uniforme bewegwijzering met het EuroVelo 15-logo gerealiseerd. In de herfst van 2014 is het project afgerond. In de tussentijd wordt de basis gelegd voor een organisatie die de taken kan overnemen. Het project wordt met EFRE-middelen in het kader van het Noordwest-Europese INTERREG IV B programma gecofinancierd door de Europese Unie. Lead partner van het project is de Euregio Rijn-Waal.

Comments are closed.