Kleurrijk én duister: tentoonstellingen deze zomer in Duitsland

De vriendschap tussen de expressionistische schilders Ernst Ludwig Kirchner en Jan Wiegers staat centraal in de tentoonstelling in het Staatliches Museum in Schwerin. Het Schlossmuseum in het Beierse Murnau belicht de artistieke overeenkomsten en verschillen tussen Wassily Kandinsky en Alexej Jawlensky, twee andere hoofdrolspelers van het expressionisme. Omdat er 200 jaar geleden een eind kwam aan de Spaanse Onafhankelijksheidsoorlog prestenteert het Kunstmuseum Pablo Picasso Münster een grote tentoonstelling met werk van Francisco de Goya.

Blaues Haus und Gelber Klang. Wassily Kandinsky, Murnau mit blauem 1908

Blaues Haus und Gelber Klang. Wassily Kandinsky, Murnau mit blauem 1908

Goya – Duistere materie Kunstmuseum Pablo Picasso Münster | 24-5 t/m 17-8-2014

Francisco de Goya’s (1746-1828) werk geldt vanwege het radicale karakter als voorbode van de moderne kunst. Vooral in zijn grafische reeksen ‘Los Caprichos’ en ‘Verschrikkingen van de oorlog’ heeft Goya de misstanden van zijn tijd uitgebeeld op een wijze die de esthetische conventies tartte. Zowel de verwoestingen van de napoleontische oorlogen als de heropleving van de inquisitie waren voor hem existentiële ervaringen die hij in adembenemende taferelen vastlegde. 200 jaar geleden kwam er een eind aan de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Naar aanleiding hiervan organiseert het Kunstmuseum Pablo Picasso Münster een grote tentoonstelling met prenten en schilderijen van de ‘profeet van de moderne kunst’.
Parallel aan deze tentoonstelling wordt getoond: ‘Picasso – Mediterrane Gefilde’

Expressionistische ontmoeting – Ernst Ludwig Kirchner – Jan Wiegers Staatliches Museum Schwerin | 4 juli t/m 28 september 2014

Het expressionisme veroorzaakte een schokgolf in het vroeg 20ste-eeuwse Europa. Ernst Ludwig Kirchner (1880-1938) was medeoprichter van de Duitse kunstenaarsvereniging Die Brücke. Hij verhuisde in 1917 naar Davos, waar de bergen een volkomen nieuwe en bevrijdende ervaring voor hem waren. Ernst Ludwig Kirchner en de Nederlander Jan Wiegers (1893-1959) ontmoetten elkaar in 1920 voor de eerste keer in Davos en werkten tot 1925 herhaaldelijk samen in de Zwitserse bergen. De tentoonstelling Expressionistische ontmoeting. Ernst Ludwig Kirchner – Jan Wiegers in het Staatliches Museum Schwerin behandelt voor het eerst in Duitsland de kunstenaarsvriendschap tussen de Duitser en de Nederlander. Aan de hand van ongeveer 100 schilderijen en prenten worden invloeden en verschillen in de werken van beide kunstenaars onderzocht.

 

 

Blaues Haus und Gelber Klang – Wassily Kandinsky und Alexej Jawlensky in Murnau Schlossmuseum Murnau | 24 juli t/m 2 november 2014

Het slot en de St.-Nicolaaskerk in Murnau zijn terugkerende motieven in het werk van de expressionistische kunstenaars Wassily Kandinsky en Alexej Jawlensky. Tot op de dag van vandaag herinneren deze motieven aan de keren – tussen 1908 en 1914 – dat de kunstenaars hier aan het schilderen waren. De tentoonstelling belicht aan de hand van hun Murnauer landschappen de artistieke overeenkomsten en verschillen tussen deze hoofdrolspelers van het expressionisme. Hoe was het voor hen om deze spannende tijd mee te maken? Welke ontwikkelingen maakten von Jawlensky en Kandinsky parallel aan elkaar door? Behalve aan deze aspecten wordt in de tentoonstelling in het Schlossmuseum in Murnau ook aandacht besteed aan hun vertrek naar Zwitserland bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, en aan hun ontwikkeling in verschillende richtingen nadat ze in de jaren twintig naar Duitsland waren teruggekeerd.

Comments are closed.