30e Nationale Zilverdag in Schoonhoven

Op 2e Pinksterdag, maandag 9 juni, is Zilverstad Schoonhoven the place to be. De historische binnenstad is die dag één grote goud- en zilversmidwerkplaats. Verspreid over 150 plekken met paviljoens en stands is het overal zilver wat de klok slaat. Vanaf 10.00 uur laten zilversmeden de fijne kneepjes van het vak zien. Ook heten edelsmeden, graveurs, edelsteenspecialisten de bezoekers welkom in de tientallen goud- en zilverateliers van de stad.

Het zijn al die ateliers, samen met de enige Zilvervakschool van Nederland en het Nederlandse Zilvermuseum, die Schoonhoven al eeuwenlang dé zilverhoofdstad van het land maken. Een aantal bijzonderheden op een rij:

Opening door Commissaris van de Koning

De 30e Nationale Zilverdag wordt om 10.00 uur officieel geopend door de Commissaris van de Koning, de heer J. Smit. Na de opening in het Zilvermuseum worden de genodigden rondgeleid zodat ze een goed beeld krijgen van dit unieke evenement in Schoonhoven Zilverstad. Op de Haven zal de heer Smit de tweede zilveren stoeptegel onthullen.

 

 

Live sieradenshow

Op het Doelenplein vindt om 11.30, 13.30 en 15.30 uur een live sieradenshow plaats. Modellen laten op de catwalk de mooiste sieradenkunst van Schoonhovense goud- en zilversmeden zien.

Zilveren bloem

Zilveren bloem

Open ateliers Schoonhovense goud- en zilversmeden

De ateliers van de Schoonhovense goud- en zilversmeden zijn tijdens de Nationale Zilverdag geopend. Bezoekers kunnen de zilverkunst bewonderen en een kijkje achter de schermen te nemen. Naast de open ateliers zijn er ruim 150 stands en paviljoens in de stad. Met deelnemers uit binnen- en buitenland.

Magazine met wandelroute

Op de website zilverdag.nl is de Zilverdag folder met een wandelroute en plattegrond, te downloaden. Het magazine wordt ook op de Zilverdag uitgereikt.

Bereikbaarheid

Schoonhoven is klein. Wij raden bezoekers daarom aan om de auto thuis te laten en bijvoorbeeld met de fiets of het openbaar vervoer naar Schoonhoven te komen. Tijdens de Nationale Zilverdag breiden busmaatschappijen Connexxion en Arriva hun dienstregelingen uit. Ook de veerdienst vaart met een extra boot.

Nationale Smeedwedstrijd

Op de Haven/Dam is de Nationale smeedwedstrijd: smeed zelf een zilveren draad. De winnaar met de langste draad wint een zilveren sieraad.

Zilverstad Rotondes

Trotse inwoners van Schoonhoven willen de rotondes in de stad verfraaien met Zilverkunst. Zo ziet iedereen direct waar Schoonhoven beroemd om is: Zilver! Tijdens de Zilverdag is de Stichting Zilverstad Rotondes aanwezig met een paviljoen op het Doelenplein. Zij vertellen graag alles over het mooie project en geïnteresseerden kunnen intekenen voor de Zilverstad Rotondes Certificaten ter ondersteuning van het project.

Nieuwe Trouwringroute

Negen goudsmeden en juweliers hebben de handen ineen geslagen en bieden aankomende bruidsparen de nieuwe trouwringroute. Ook tijdens de Zilverdag worden aanstaande bruidsparen met een routekaart langs de pareltjes van Schoonhoven geleid. Zo maken zij kennis met de vele collecties handgemaakte sieraden van Schoonhovense goudsmeden en juweliers. Meer informatie op TrouwringrouteSchoonhoven.nl.

Wereld van Zilver in het Zilvermuseum

Wereld van Zilver in het Zilvermuseum

Masterclass

In de Turfkelder is het werk te zien van vijf jonge zilversmeden die hun opleiding hebben genoten aan de Vakschool Schoonhoven. Zilversmid Jan van Nouhuys heeft hen geselecteerd en een masterclass aangeboden. Onder zijn begeleiding voeren zij hun eigen ontwerpen uit met gebruikmaking van de outillage van zijn atelier. In het Zilverdag weekeinde zullen de resultaten hiervan, naast ander werk van hun hand, te zien en te koop zijn in de Turfkelder. De deelnemers zijn Veerle Keijzer, Mark de Vries, Guido Schram, Tamara van Kekerix en Dyon Seelen.

Noviteitenshow

In de Turfkelder is dit jaar ook de Noviteitenshow te vinden. De Noviteitenshow is een bijzondere expositie met als doel is het stimuleren van vernieuwing in het edelsmeden. De afgelopen jaren was er steeds verrassend werk te zien. De bezoekers van de Zilverdag stemmen en bepalen de winnaar.

Jong Talent

Tijdens de Nationale Zilverdag is er speciale aandacht voor jong talent. Op het ‘Jong Talent plein’ (locatie: Kerkstraat) presenteren jonge goud- en zilversmeden, (oud-)leerlingen van de Vakschool Schoonhoven, hun werk. Het Jong Talent plein is een initiatief van de stichting Nationale Zilverdag en de Vakschool Schoonhoven en wordt ondersteund door de Rabobank.

Wereld van Zilver

Wereld van Zilver

Vernieuwde Zilvermuseum Schoonhoven

Het Zilvermuseum Schoonhoven onderging afgelopen maanden een ware metamorfose. Op donderdag 5 juni wordt het vernieuwde Zilvermuseum geopend door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. Tijdens de Zilverdag is het vernieuwde Zilvermuseum gratis te bewonderen met een extra openingsverrassing voor alle bezoekers. Exposities: Koninklijke cadeaus en Meesterstukken. Meesterstukken zijn de eindexamenwerkstukken van de studenten van de Vakschool Schoonhoven waarmee zij aantonen klaar te zijn om de titel ‘Meester Goud- en of Zilversmid’ te dragen. De tentoonstelling Meesterstukken 2014 toont een grote diversiteit aan (draagbare) sieraden en objecten. Bezoekers van de tentoonstelling Meesterstukken kunnen stemmen op de publieksfavoriet. Het meest gekozen stuk wint de publieksprijs 2014. De tijdelijke tentoonstelling Koninklijke Cadeaus toont een selectie cadeaus van zilver die diverse leden van de Koninklijk Huis ontvingen ter gelegenheid van officiële en feestelijke momenten. De zilveren voorwerpen zijn afkomstig uit de Koninklijke Verzamelingen.

Taxaties

Op de Zilverdag is een professioneel taxatieteam aanwezig. Op de Dam taxeren zij gratis het zilver, goud en horloges van bezoekers.

De Vakschool Schoonhoven

Op de Vakschool Schoonhoven wordt de kwaliteit van de toekomst gevormd. De Vakschool Schoonhoven is tijdens de Nationale Zilverdag geopend; de leerlingen zijn aan het werk en er is een tentoonstelling te zien. Er rijdt een pendelbus van en naar de Vakschool vanuit de binnenstad (Zilverdag Infokraam in Kerkstraat/Koestraat). Verder presenteren (oud)leerlingen hun collectie op het Jong Talent plein, is het eindexamenwerk ‘Meesterstukken’ te zien in het Zilvermuseum en is de Vakschool present op de Dam. Daar geven leerlingen en docenten demonstraties en vertellen graag alles over de opleidingen.

Kwaliteit

De Nationale Zilverdag stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de Zilverdag. Alle deelnemers zijn op de hoogte van het kwaliteitsmanifest en op de Zilverdag wordt de kwaliteit bewaakt en gecontroleerd.

Paul de Vries aan het werk

Paul de Vries aan het werk

Edelambachtshuys

Het Edelambachtshuys is de voormalige synagoge, aan de Haven 13. Het museum herbergt meer dan 1100 Schoonhovense zilveren objecten uit de periode 1600 – 1930. Collectieprimeur: Tijdens de Zilverdag zijn 40 nieuwe aanwinsten voor het eerst te zien. De toegang is gratis.

De pleinen

Het Doelenplein

Op het Doelenplein staan pagodetenten. De goud- en zilversmeden hier onderscheiden door artistieke kwaliteit, innovatie en lef. Kwaliteitshoogwaardige sieraden en groot hedendaags zilversmeedwerk. Meesterwerk gepresenteerd door de meester!
Centraal op het Doelenplein een ruim aanbod aan horeca (met extra toiletvoorzieningen). Er is live muziek van Dizzizjazz en SAHDW. Het oostelijke deel van het Doelenplein is ingericht met stands voor groothandels in benodigdheden voor de goud- en zilversmeden.

Stenenplein

(Haven Oost en Steenenbrug)

Veel edel- en siersteen te zien. Bij de Steenenbrug zijn 2 vakmensen bezig met bewerken van ruwe steen tot een mooi eindproduct om er een mooi sieraad van te maken. Ook is er een geodebollenkraker aanwezig. De bezoeker kan een geodebol uitzoeken en kan terplekke gekraakt worden, waar mooie kristallen in zitten.

Antiekplein

Gevestigde antiquairs uit binnen- en buitenland bieden hier hun antieke sieraden en voorwerpen aan; het merendeel van het assortiment dateert van vóór 1940.

Boekenplein

De collectie boeken en tijdschriften en aanverwante artikelen op het boekenplein hebben direct of indirect met edelmetalen te maken: vakgerelateerde literatuur.

Haven en Lopikerstraat

Op de Haven en in de Lopikerstraat een grote diversiteit aan Zilverkramen. Op de Haven staat ook de Rabobank bus met pinmogelijkheden.
 
Meer informatie over de Nationale Zilverdag is te vinden op de website, facebook of twitter.

Comments are closed.