De Naturpark-Radweg in het Zwarte Woud: een schot in de roos

Het Zwarte Woud, met zijn eindeloze dennenbossen en glooiende bergweiden, is in Nederland vooral bekend als een paradijs voor wandelaars en mountainbikers. De doorsnee fietser laat deze streek meestal links liggen, maar dat is niet terecht. Met de Naturpark-Radweg heeft het Zwarte Woud sinds een paar jaar een fietsroute die geschikt is voor alle fietsers met een goede conditie. De enige echte kuitenbijter, de Sommerberg bij Baden-Baden, kan ook met een treintje overbrugd worden. Ook e-bikers zijn graag geziene gasten.

Wolfach-klein

Op de route zijn voldoende oplaadpunten om met een ‘steuntje in de rug’ alle hoogteverschillen te overbruggen. Vanwege de grote populariteit van de fietsroute presenteert de Zwarte Woud-specialist Original Schwarzwald nu 2 fietsarrangementen op de Nederlandse markt.

Een keer helemaal rondom het natuurpark

Het natuurpark ‘Schwarzwald Midden-Noord’ is het grootste natuurpark van Duitsland. In de unieke biotopen, zoals oeroude bergmeren, veengebieden en drassige weilanden, komen talrijke bedreigde dieren en planten voor. Naast de adder hebben bijvoorbeeld de drieteenspecht, de dwerguil en het voor het Zwarte Woud karakteristieke auerhoen hier hun plekje gevonden.

Fietsen door een plaatjesboek

Naast de fraaie natuur heeft het Schwarzwald nog veel meer te bieden. De route begint in Freudenstadt en voert door het Kinzigtal met zijn vakwerkstadjes naar de wijnsteek de Ortenau, bekend om zijn uitstekende wijnen én restaurants. Via de barokstad Offenburg gaat het verder naar het bekende kuuroord Baden-Baden. Onderweg kunt u genieten van prachtige panorama’s over het Rijndal. Een volgend hoogtepunt is het idyllische Albtal met bezienswaardige plaatsen zoals Neuenburg an der Enz en Bad Wildbad. Hierna keert u weer terug naar Freudenstadt.
 

 

Steeds meer service

Met alleen een mooi landschap redt een fietsroute het niet. Daarom wordt er alles aan gedaan om de kwaliteit van de Naturpark-Radweg voortdurend te verbeteren. Inmiddels is de route in beide richtingen gemarkeerd. Bij alle grotere plaatsen zijn bovendien borden geplaatst met informatie over de bezienswaardigheden ter plekke. Voor iedereen die liever geen GPS gebruikt, is er het officiële routeboek dat net is uitgebracht door uitgeverij Esterbauer.

Comments are closed.