Vindingrijk Bregenzerwald, Vorarlberg

In het uiterste westen van Oostenrijk, in de deelstaat Vorarlberg, ligt het Bregenzerwald. Deze verrassende regio staat bekend om zijn altijd creatieve en succesvolle combinaties tussen traditie en modern. Dineren op bijzondere plekken, oude ambachten in een nieuw jasje, bushaltes in nieuw design en een uitgebreide culturele agenda.

Bregenzerwald

Tafelen in het Bregenzerwald

Wie regionale specialiteiten en een bijzondere sfeer tijdens het dineren zoekt, is in het Bregenzerwald in Vorarlberg, aan het juiste adres. Onder het motto „ Tafelen in het Bregenzerwald“ nodigen acht koks uit de regio gasten uit voor een 5-gangen „Bregenzerwald“ menu. Er wordt gedineerd aan feestelijk gedekte tafels, die plek bieden aan 18 tot 30 gasten. Bij mooi weer op een bijzondere plek in bijvoorbeeld een tuin, bij een boerderij of voor een berghut, bij minder goed weer overdekt in bijvoorbeeld een historische villa of het Werkraum Haus.

Nieuw jasje voor oude ambachten

Ook de ambachtslieden staan bekend om hun vindingrijkheid. In het bijzonder degenen die men sinds de zomer 2013 in het Werkraum Haus in gemeente Andelsbuch kan tegenkomen. Dit platform van innovatieve ambachtslieden, van meubelmakers tot en met textielontwerpers, heeft een nieuwe onderkomen voor tentoonstellingen en evenementen gekregen. Het Werkraum Haus werd ontworpen door de bekende Zwitserse architect Peter Zumthor. Zijn ontwerp betrekt zich op de twee basisgedachten. Aan de ene kant dient het gebouw als verzamelplaats en aan de andere kant als grote vitrine, oftwel als etalage voor de creatieve en innovatieve handwerkcultuur in het Bregenzerwald.
 

 

Nieuw design voor bushaltes

Vanaf deze maand sieren, onder de naam “Bus:Stop Krumbach”,zeven nieuwe bushaltes de gemeente Krumbach. Op uitnodiging van de cultuurvereniging Krumbach hebben gerenommeerde architecten 7 bushaltes, in plaatselijk dialect „Wartehüsle“ genoemd, opnieuw ontworpen.

Toneel voor kunst & cultuur

Het gehele jaar door valt er veel te zien en te horen in het Bregenzerwald. Het belangrijkste en bekendste festival is de Schubertiade in het schilderachtige dorp Schwarzenberg. Concerten in alle soorten vinden plaats op de meest bijzondere plekken in het dal en op de berg. Ook de vele bezoekers van de Bregenzer Festspiele verblijven graag in het Bregenzerwald. Deze zomer is de sprookjesachtige opera „Die Zauberflöte“ van Wolfgang Amadeus Mozart te zien ( 23 juli t/m 25 augustus). Interessante tentoonstellingen bieden het Angelika-Kauffmann Museum in Schwarzenberg en het Frauenmuseum in Hittisau, beide ondergebracht in architectonisch interessante bouwwerken.

Ongeveer 30.000 mensen en bijna evenveel koeien wonen in het Bregenzerwald. De 22 dorpen zijn mooi en verrassend tegelijk. Nergens anders in Oostenrijk gaan oude en nieuwe architectuur zo goed samen. Het oude op waarde schatten en er tegelijkertijd een nieuwe impuls aan geven, is hier devies.

Comments are closed.