Veilig naar het WK in Brazilië

Op 12 juni 2014 is het zover: dan vindt de aftrap van de eerste voetbalwedstrijd voor het WK in Brazilië plaats. 32 landen strijden tegen elkaar om de titel Wereldkampioen Voetbal 2014. De bouw van de stadions waarin de wedstrijden gespeeld worden was tot vlak voor de start van het WK nog niet afgerond. Bovendien is er in Brazilië veel kritiek op het WK omdat er enorm veel geld voor wordt uitgegeven, terwijl een groot deel van de lokale bevolking nog in ernstige armoede leeft.

Daarnaast is er veel te doen over de veiligheid rondom het WK. Daarom geeft Reisverzekering.nl tips om je verblijf in Brazilië zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Tips voor een veilig bezoek aan het WK in Brazilië

Tips voor een veilig bezoek aan het WK in Brazilië

Braziliaanse wet

In Brazilië gelden andere regels dan in Nederland en de politie treedt er regelmatig zeer autoritair op. Wanneer je in aanraking komt met de politie in Brazilië, verleen dan je volledige medewerking en ga er vanuit dat je weinig assistentie kunt verwachten. Belangrijk om te weten: alcohol in het verkeer is er ten strengste verboden en ook met het gebruik van drugs, wildplassen en wildkamperen overtreed je de Braziliaanse wet.

In Brazilië komt veel corruptie voor. Wanneer je wordt aangehouden, wees dan voorzichtig met het afgeven van je papieren. Bovendien worden boetes niet ter plekke betaald, maar bij een geldautomaat op een bankrekening overgemaakt.

 

 

Demonstreren

Omdat de Braziliaanse bevolking er flink op tegen is dat er zoveel geld naar het WK gaat, terwijl een groot deel van de eigen bevolking in grote armoede leeft, is de kans groot er opstanden en demonstraties zullen zijn. Vermijd dit soort situaties en blijf hier ver uit de buurt. Je wilt er niet bij zijn wanneer demonstraties uit de hand lopen.

Veiligheid en calamiteiten

Brazilië is over het algemeen niet erg veilig. Vuurwapens zijn gemakkelijk toegankelijk en er wordt regelmatig geweld gebruikt. Als toerist loop je grote kans te worden overvallen. Mocht een dergelijke situatie zich voordoen, geef dan al je spullen af en ga niet in gevecht. Bij de politie kun je een proces verbaal (boletim de ocorrência) laten opmaken. Het is noodzakelijk dat je dit doet, om later een vergoeding van je reisverzekering te kunnen ontvangen. Verder is het verstandig om rustige delen in en buiten de stad te vermijden. Ga in elk geval nooit ‘s avonds het strand op en vermijd de krottenwijken (favela’s). Pas ook op met het aannemen van drankjes van anderen, het komt geregeld voor dat mensen worden gedrogeerd om vervolgens beroofd te worden.

Zorg

Mocht je in een noodsituatie terecht komen, dan kun je het noodnummer 190 bellen. Dit is het alarmnummer van politie, brandweer en hulpdiensten. In de speelsteden van het WK zijn voldoende ziekenhuizen en Engelstalige artsen aanwezig. Buiten de grote speelsteden zijn de medische voorzieningen aanzienlijk minder en zijn er ook geen Engelstalige artsen. Pas altijd op met het aannemen van bloedtransfusies buiten de grote steden. Je hebt geen garantie dat dit op verantwoorde wijze en met schoon bloed gebeurt.
Je doet er goed aan om, indien mogelijk, voordat je welke behandeling dan ook ondergaat, eerst te bellen met je verzekering. Zij kunnen je advies geven en bovendien weet je dan direct of je een financiële vergoeding voor de benodigde zorg kunt verwachten.

Knokkelkoorts (dengue) is een ziekte die wordt overgebracht door muggen. Je kunt voorkomen dat je wordt gestoken (en dus wordt besmet met het virus) door goed gebruik te maken van anti-muggencrème of -spray.

Medicijnen

Neem voldoende van je eigen medicijnen mee en houdt daarbij rekening met eventuele vertragingen. Medicijnen in Brazilië zijn vaak alleen met Portugese omschrijving beschikbaar. Bovendien heb je bij de kleine apotheken en drogisterijen niet de garantie dat de medicijnen op de juiste temperatuur bewaard worden, en dus verantwoord gebruikt kunnen worden.

Inentingen

Inentingen zijn in Brazilië niet verplicht. De GGD raadt wel aan om je te laten vaccineren tegen ziekten als DTP, Hepatitis, Mazalen en Gele koorts. Zo heeft ook Mark Boekraad van ShirtsofHolland.com zich goed voorbereid op zijn reis naar het WK:

Ik wil geen enkel risico lopen en heb me daarom al ruim van te voren laten inenten.

Reisverzekering

De kosten van spoedeisende hulp in het buitenland worden in principe vergoed door je Nederlandse basiszorgverzekering. Houdt er wel rekening mee dat je basiszorgverzekering maximaal het bedrag vergoedt van wat de behandeling in Nederland gekost zou hebben. Als de zorg dus duurder is, dan moet je deze zelf betalen. Het is daarom sowieso verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten. Deze kan de extra medische kosten en de kosten voor repatriëring ook dekken. Let wel goed op dat je reisverzekering ook werelddekking heeft.

Zorg er ook voor dat je niet opvallend met dure spullen de straat op gaat en dat je zo min mogelijk als toerist herkenbaar bent. Ook Mark Boekraad van ShirtsofHolland.com kiest ervoor om zo min mogelijk dure spullen mee te nemen:

Mijn iPad en smartphone moeten sowieso mee naar Brazilië. Uiteraard ga ik er voorzichtig mee om, maar voor de zekerheid heb ik toch even mijn reisverzekering gecheckt. Mocht er toch iets met mijn dure apparatuur gebeuren, dan kan ik de kosten bij mijn reisverzekering declareren.

Aldus Mark Boekraad van ShirtsofHolland.com.

Vervoer

Het vervoer ter plekke van speelstad naar speelstad kun je het beste per vliegtuig doen.Het meeste personenvervoer tussen de hoofdsteden van de staten gaat per vliegtuig. Reken wel op extra vertragingen en realiseer je dat de prijzen van tickets aanzienlijk duurder zijn gedurende het WK. De afstanden zijn te groot om per auto af te leggen. Bovendien is de conditie van de wegen buiten de grote steden erg slecht en zijn zowel wegen als auto’s slecht verlicht. Wanneer je gebruik maakt van het openbaar vervoer, wees dan goed voorbereid op zakkenrollers die hier actief zijn.

Comments are closed.