Kunstexpositie “De Poorten van Reijmerstok” op 2e Pinksterdag 2014

Op 9 juni 2014 organiseert Fanfare St. Franciscus uit Reijmerstok een internationale kunstexpositie. Het Zuid-Limburgse dorp transformeert die dag in één grote galerie. Carré boerderijen openen “hun toegangspoorten” en op 38 locaties tonen ruim 70 beroepskunstenaars hun werken.

logo-vvv-zuid-limburg
.

Jong talent krijgt ook een podium. Van 10.00 tot 18.00 uur hebben bezoekers de mogelijkheid om een 3 km lange kunstwandeling te maken, waarbij álle zintuigen worden geprikkeld. Het thema is “Kinderen en Kunst”. Voor kinderen en hun ouders is er een speciaal programma. Naast beeldende kunst, muziek en poëzie kunnen bezoekers al wandelend genieten van een omgeving met prachtig natuurschoon. Op diverse plaatsen kan men streekhapjes en drankjes proeven. Ruim 150 vrijwilligers maken het evenement mogelijk.

Gastvrij Reijmerstok

Reijmerstok is met zo’n 600 inwoners één van de kleinste kerkdorpen van de gemeente Gulpen-Wittem in Zuid-Limburg. Van origine waren de “paoëttekiekers” nieuwsgierige dorpsbewoners, die van achter hun poorten de omgeving en de passanten in de gaten hielden. Deze poorten worden gedurende de kunstexpositie geopend en iedereen is welkom om nu zélf eens een kijkje achter de poorten van de “paoëttekiekers” te nemen. Er wordt geëxposeerd op de sfeervolle binnenplaatsen van de carréboerderijen en in de tuinen van de monumentale panden. Het hele dorp wordt opgepoetst, op zijn mooist gepresenteerd en inwoners maken zich op voor een gastvrije ontvangst.

Kunst, wandelen, natuur, genieten

Al wandelend kunnen bezoekers genieten van de vele kunstwerken in een authentiek decor en de omliggende natuur. Wandelaars lopen door veldwegen en holle wegen, doorkruisen appel- en perenboomgaarden en de Gulpener hoptuinen met prachtige vergezichten over het Gulpdal. Beroepskunstenaars komen uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Op verschillende rustpunten kunnen streekproducten geproefd worden en op een aantal plaatsen is er sfeermuziek.

Thema “Kinderen en Kunst”: project KiDZ-poorten

Om kinderen te enthousiasmeren en kennis te laten maken met kunst en cultuur hebben wij het meerjarenproject “KiDZ Poorten” gestart. Dit meerjarenproject wordt in samenwerking met welzijnsorganisatie “Trajekt” in meerdere jaren uitgerold binnen de Gemeente Gulpen Wittem op ca. 9 basisscholen. In een speciaal ingerichte kinderkunst-tentoonstelling is het resultaat te zien van door kunstenaars aangeboden workshops aan de kinderen van Reijmerstok. Docenten van basisscholen kunnen meedoen aan workshops van “KunstMeester” Ino de Groot en daarna op hun eigen school binnen de lessen kunst en cultuur een speciaal voor de leeftijdsgroep ontwikkeld lesprogramma “tekenen” uitvoeren. Ook muzieklessen worden verzorgd binnen dit project. Op de dag van de expositie is er een kinderprogramma, zodat ouders en kinderen samen veel plezier kunnen beleven aan kunst en cultuur. Het KiDZ project wordt mede mogelijk gemaakt door het Coöperatiefonds van de Rabobank.
 

 

Betrokken verenigingsleven

Het verenigingsleven van Reijmerstok en omgeving speelt een belangrijke samenbindende rol en is zeer levendig. Jong en oud is op één of andere manier betrokken bij één van de verenigingen. Vrijwilligers van deze verenigingen vormen een belangrijke schakel voor het welslagen van het evenement. Op vrijwillige basis stellen velen hun erf beschikbaar of helpen mee bij de organisatie van het evenement. De opbrengst van het evenement vloeit terug in de verenigingskas en komt dan ook volledig ten goede aan de verenigingen en leefbaarheid van de gemeenschap Reijmerstok en Terlinden.

Informatie

Entree voor volwassenen is € 6,- inclusief gratis parkeren. Kinderen en jongeren tot 16 jaar begeleidt door een volwassene hebben gratis entree. Programmaboekjes zijn gratis verkrijgbaar aan de kassa. Tickets kunnen online worden besteld op de website, (in de VOORVERKOOP € 5,-) Voor fietsers is er een gratis fietsenstalling met toezicht. Voor E-bikes wordt een gratis Solar laadstation ingericht. Tijd: 10.00 – 18.00 uur, daarna is er een veiling van de werkjes van de KiDZ-poorten en afterparty waar vrijwilligers, kunstenaars en bezoekers welkom zijn.
Bezoek de website voor meer informatie.

Meer informatie over Zuid-Limburg? Bekijk inspirerende tips voor je bezoek aan Zuid-Limburg hier verkeersbureaus.info/europa/nederland/zuid-limburg/

Comments are closed.