Nieuwe bijzondere overnachtingsmogelijkheden in het Zwarte Woud

Uitgestrekte bossen, groene dalen en zonnige bergweiden – in geen enkele andere vakantieregio kan men zo comfortabel kamperen en gelijktijdig genieten van de geweldige natuur als in het Zwarte Woud. Op diverse locaties kan men nu ook in bijzondere onderkomens overnachten: in een wijnvat, boomtent of op een hooizolder.

hochschwarzwald

Duitslands grootste bosgebied

Het Zwarte Woud, gelegen in het zuidwesten van Duitsland, is het grootste bosgebied bij onze oosterburen. Het is een middelgebergte en zo’n 200 kilometer lang en 60 km breed. Voor kampeerders is het een uitgelezen vakantiebestemming want hier heeft men de keuze uit diverse campings. Zo kan men de tent opslaan, de caravan afhaken of de camper/mobilehome parkeren in een wijngebied, op een bergweide of aan een van de vele meren die het Zwarte Woud rijk is. Ook in de directe omgeving van de stad Freiburg liggen een aantal campings en in het zuidelijke Hochschwarzwald kan men op maar liefst zeven plekken terecht.

Kwaliteit

Om een goede kwaliteit te kunnen garanderen, voldoen de meeste campings aan strenge regels en laten zich dan ook regelmatig classificeren. 60 Campings hebben zich bij “Schwarzwald Tourismus” aangemeld. Meer dan 20 hiervan zijn door de Duitse campingbond met 4 of 5 sterren bekroond, 10 campings zijn beoordeeld door de ADAC en 9 hebben zelfs het milieuvriendelijke predicaat “Ecocamping”.

8x Glamping

Voor degenen die geen camper, tent of caravan hebben, of een keer bijzonder willen overnachten zijn er diverse niet alledaagse overnachtingsmogelijkheden. Een overzicht met een achttal vormen:

1. Het dichtst bij de natuur verblijf je op Naturcamp Ruhestein. Midden in het woud is dit een natuurcamping met slechts een vuurplaats, toilet en pomp. Je kunt overnachten in de eigen tent, maar er staat ook een shelter (voor slecht weer). Van de boswachter krijg je een rugzak met spullen om de natuur in te trekken en kookgerei in bruikleen.

2. In de buurt van Sasbachwalden kun je aan de rand van de wijngaarden verblijven in orginele wijnvaten van 8.000 liter. Voor 156 Euro per nacht slaap je met 2 personen in zo’n wijnvat, in een tweede wijnvat woon je overdag. Inbegrepen is het ontbijt, een vespermandje en natuurlijk een fles rode wijn en sekt.

3. Luxe kamperen bij de boer kan ook in het Zwarte Woud. In Triberg staan midden in de weiden een aantal luxe lodgetenten voorzien van kachel, oven, tafel, bedstee, stapelbed en toilet. Stroom en wifi ontbreken, maar gezinnen met kinderen hebben er gegarandeerd de tijd van hun leven. Meer informatie over kamperen bij Hilserhof.

4. Het gebied tussen Calw en Angold staat bekend om de schapenhouderij. In Wildberg kan dan ook overnacht worden in echte herderwagens. Een nacht met z’n tweeën kost 48 euro, alleen 29 Euro. Ontbijt is er voor 6 Euro.

5. Vroeger sliepen de boeren meestal op strozakken. Een echt bed van hooi konden de meesten zich echter niet veroorloven. Op de hooizolder van Wendelin en Monika Fischer in Seesbach überm Achertal kan tegenwoordig iedereen terecht. Volwassenen betalen 5,50 Euro per nacht, kinderen 4,50 Euro.

6. Glamping in het Hochschwarzwald, dat is een romantisch verblijf in een tipitent midden in het dennenbos aan de Schluchsee. De tipitenten, genaamd “Chez Alfons”, zijn niet alleen comfortabel maar ook stijlvol ingericht. Deze ‘suites’ staan op een houten vlonder en bieden alle luxe: een tweepersoonsbed, muggennet, tafel en stoelen, verlichting en kaarsen. ‘s Morgens is er ook een uitgebreid ontbijt. Een overnachting kost hier 69 Euro per persoon.

freiburg-camping-am-möslepark

7. Sinds dit voorjaar kan men ook de nacht doorbrengen in een boomtent. Aan de oevers van de Schluchsee zijn, op zo’n twee meter hoogte, tenten gespannen tussen twee imposante sparren. Deze boomtenten bieden plaats aan twee personen. Zij genieten van een geweldig uitzicht en op warme avonden kan het dak losgemaakt worden en kijkt men naar de boomtoppen en sterren. Een koppel betaalt 79 Euro per nacht.

8. Bezoekers van Freiburg kunnen terecht op enkele campings aan de rand van de stad. Op Campingplatz am Möslepark vindt men weer enkele bijzondere glamping-vormen. Er staan hier Toda-hutten die veel weg hebben van Hobbit-huisjes en ook staat er een bijzondere cult-caravan ter beschikking. Möslepark is een van de campings die uitgerust is met het predicaat Ecocamping, is een van de Green City Freiburg-projecten en blinkt uit in milieu- en kwaliteitsmanagement. Camping Hirzberg is een rustige camping met veel oude bomen. Verkoeling na een dag in de Altstadt vindt men zeker op Camping am Tunisee. Sportliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen want op het meer is een waterskicentrum met een geluidloze en milieuvriendelijke sleeplift.

Comments are closed.