Introductie nieuwe zeewatersport in Nederland

Gaat Longe Côte, vrij vertaald Côte-lijnen na Frankrijk ook Nederland veroveren? Als het aan frankrijk.nl ligt wel. Op 27 mei introduceert de reistrendwatcher voor Frankrijk deze nieuwe watersport in Zandvoort aan Zee, met een uitleg en clinic door de bedenker ervan, de 47e jarige Fransman Thomas Wallyn.

collage Cote-lijnen 2

Rennen door zee nieuwste rage in Frankrijk

Côte-lijnen laat zich het beste omschrijven als rennen door het zeewater, al of niet met peddel. Carole Goelitz van frankrijk.nl spotte onlangs deze activiteit in Bretagne en kwam erachter dat dit inmiddels een rage is langs de Franse westkust. Doordat het water elke beweging vertraagt en het drijvend vermogen voor minimale druk op de benen zorgt, worden de spieren wel geactiveerd maar niet belast.

Bedacht voor roeiers

Thomas Wallyn, roeitrainer, bedacht deze sportactiviteit in 2007, nadat hij te kampen kreeg met een aantal geblesseerde roeiers in zijn team. Woonachtig in Duinkerken zocht hij naar mogelijkheden in of aan de zee om de conditie van de roeiers op peil te houden zonder de spieren overmatig te belasten. De effectiviteit was dusdanig hoog dat Côte-lijnen vast onderdeel werd van de training. De methode werd ook geadopteerd door andere sporters en Franse kustplaatsen namen Côte-lijnen op in hun watersportaanbod voor recreanten en toeristen. De activiteit is immers toegankelijk voor een breed publiek, geschikt voor elke leeftijd en het hele jaar door te beoefenen.

 

 

Internationaal

Het opvallende verschijnsel van een lint van mensen die in wetsuit door de zee wandelen is met name te zien langs de Franse westkust. Vooral de Bretagne-regio brengt Côte-lijnen actief onder de aandacht van de vele vakantiegangers die ’s zomers de regio bezoeken. Ook buiten de Franse zeewateren wordt inmiddels aan Côte-lijnen gedaan, zoals in Duitsland, Polen en zelfs Australië. De activiteit is sinds 2009 erkend als sport door het Franse Ministerie van Sport. De ambities van Thomas zijn duidelijk; hij wil Côte-lijnen internationaal op de kaart zetten als fitness maar ook als funsport. Met de introductie op 27 mei in Zandvoort, hoopt hij Nederlandse (water)sportliefhebbers, trainers en (outdoor)sport organisatoren te inspireren.

Deelnemers welkom

Watersportliefhebbers die interesse hebben in deze clinic kunnen zich opgeven via frankrijk.nl. Er is plaats voor maximaal 25 personen.

Comments are closed.