Cultureel programma aan de Bodensee, Vorarlberg

Dit jaar staan er in de vakantieregio Bodensee-Vorarlberg weer spannende festivals en tentoonstellingen op het culturele programma. Hier geven wij alvast een overzicht.

schubertiade-hohenems

Bregenzer Festspiele

Van 23 juli t/m 25 augustus 2014 wordt op de bühne in het meer de opera „Die Zauberflöte“ van Wolfgang Amadeus Mozart opgevoerd. Naast deze opera staan er nog veel meer muzikale parels op het programma. Waaronder bijvoorbeeld de opera „Geschichten aus dem Wienerwald“ van de oostenrijkse componist HK Gruber in het Festspielhaus, de sitcom-opera „Das Leben am Rande der Milchstraße“ op 1 augustus en de bewandelbare operaproductie “Trans-Maghreb” met Arabische en westerse muziek op 21 en 23 augustus. Tijdens de orkestconcerten kan men genieten van werken van onder andere Benjamin Britten, HK Gruber, Franz Lehár, Johann Strauss, Leonard Bernstein en Mozart. Nieuwe en hedendaagse kunst wordt gepresenteerd in het programma Kunst aus der Zeit (KAZ).

Schubertiade Hohenems

Hymnes en klassieke muziek bepalen het programma van de Schubertiade in het Bregenzerwald en in Hohenems uitgevoerd in de Markus-Sittikus-zaal: van 1 t/m 4 mei, van 28 t/m 31 mei in het teken van Schubert en Frankrijk en van 18 t/m 23 september 2014.

Vorarlberg museum in Bregenz

Na een uitgebreide verbouwing open in de zomer van 2013 het vorarlberg museum in Bregenz. Het museum toont een permanente tentoonstelling en wisselende tentoonstellingen. Het seizoen start met de tentoonstelling „Jenseits der Ansichtskarte. Die Alpen in der Fotografie“ (8. Februari t/m 25 mei 2014). Tijdens de tentoonstelling „Ich, Felder. Dichter und Rebell“ staat de auteur en criticus Franz Michael Felder uit Vorarlberg in het middelpunt (28 juni t/m 16 november 2014). Ook de architectuur is bijzonder: 16.656 betonnen bloemen sieren de voorgevel. Op de 4e etage ontwierp de oostenrijkse kunstenaar Florian Pumhösl een bijzondere expositieruimte. Door de reusachtige ramen heeft men een indrukwekkend uitzicht over de Bodensee.

 

 

Kunsthaus Bregenz

Het Kunsthaus Bregenz (KUB), een toonaangevende plek voor tentoonstellingen voor hedendaagse kunst in Europa, heeft in 2014 de volgende kunstenaars op het programma staan:

  • „I love you!“ is de titel van de tentoonstelling van kunstenaar Pascale Marthine Tayou, ook deelnemer bij Documenta en de Biennale. De kunstenaar uit Kameroen toont in zijn werk zijn persoonlijke ervaringen tussen Afrika en Europa (25 januari t/m 27 april 2014).
  • De duitse conceptkunstenaresse Maria Eichhorn verbindt de geschiedenis en de architectuur van de plek waar ze tentoonstelt in haar tentoonstelling (10 mei t/m 6 juli 2014).
  • De amerikaan Richard Prince heeft zijn tentoonstelling speciaal voor het Kunsthaus Bregenz bedacht. De schilder en fotograaf combineert in het KUB sculpturen, beeld op linnen en installaties, die een omvangrijke kijk in de amerikaanse leefstijl en in zijn passie voor auto’s, motoren en kunst tot uiting brengen (19 juli t/m 5 oktober 2014).

Comments are closed.