Eurovisie Songfestival 2014 zet Denemarken op de kaart

Toerismeorganisatie VisitDenmark, officieel partner van het Eurovisie Songfestival 2014, twijfelt er niet aan dat velen de 59ste editie van het muziekfestijn, live uitgezonden vanuit Kopenhagen, nog lang zullen heugen en dat het heeft bijgedragen aan het wereldwijd op de kaart zetten van Denemarken en de Deense hoofdstad.

Eurovisie Songfestival

Eurovisie Songfestival

Ruim 180 evenementen

Nadat de Deense deelneemster Emmelie de Forest vorig jaar het songfestival won met haar lied ‘Only Teardrops’ maakte Denemarken zich op voor het Eurovisie Songfestival, dat voor de derde keer in het land gehouden zou worden. De groene en LHBT-vriendelijke Deense hoofdstad organiseerde ruim 180 evenementen in de stad in de aanloop naar het grote jaarlijkse muziekevenement, voor fans en niet-fans, inwoners en bezoekers, kinderen en volwassenen. Er was onder meer een Cool Pool Party, een speciale Kids Day, muziekoptredens van onder andere Eurovisie-legende Johnny Logan, een trouwerij van een Amerikaans homopaar en een geslaagde wereldrecordpoging. En live vanuit B&W Hallerne, op het terrein van de voormalige scheepswerf Burmeister & Wain op het eilandje Refshaleøen in de haven van Kopenhagen, werd een spectaculaire tv-show uitgezonden.

Miljoenen tv-kijkers

De finale van het Eurovisie Songfestival vanuit Kopenhagen op 10 mei jl. werd wereldwijd door naar schatting 180 miljoenen mensen bekeken. Jan Olsen, CEO van VisitDenmark:

Het kennisniveau van Denemarken is een stuk hoger geworden de afgelopen weken. Niet alleen vanwege de fantastische finaleshow, maar ook doordat fans, toeristen en journalisten hun ervaringen deelden via sociale media.

In Denemarken keken zo’n 2,4 miljoen mensen naar de finale van het Eurovisie Songfestival. De Deense deelnemer Basim trad op met zijn ‘Cliché Love Song’ en eindigde in de top tien. Op de website van VisitDenmark deelt Basim zijn persoonlijke tips voor een bezoek aan Denemarken. Op donderdag 22 mei geeft hij een miniconcert in amusementspark Tivoli in Kopenhagen en op zaterdag 24 mei zal Basim optreden in familiepark LEGOLAND Billund in Zuid-Denemarken. In Nederland waren in totaal ruim 10 miljoen kijkers, waarvan ruim 6,5 miljoen zagen dat het Nederlandse duo The Common Linnets de tweede plaats behaalde met hun lied ‘Calm After The Storm’.

Wereldwijde feesten

Als officieel partner van het songfestival organiseerde VisitDenmark onder meer Eurovisie feesten in Europese steden als Londen, Hamburg, Parijs, Milaan, Stockholm en Oslo. Ook waren er succesvolle evenementen in Moskou, Washington en Sydney. Overal in de wereld werden duizenden fans van het muziekfestijn in Deense sferen gebracht. In Nederland was VisitDenmark aanwezig bij de zesde editie van Eurovision In Concert in Amsterdam op 5 april jl., waar songfestivaldeelnemers hun lied ten gehore brachten in de Melkweg, voordat zij enkele weken later vertrokken naar Denemarken. In Kopenhagen zelf konden bezoekers van Eurovisie Eiland op de foto met typisch Deense iconen als een Viking en een Zeemeermin.
 

 

Winnaars ontmoeten Johnny Logan

VisitDenmark organiseerde ook een internationale wedstrijd waarvan de gelukkige winnaars de finale van het Eurovisie Songfestival mochten bijwonen. De zeven winnaars uit Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland, Noorwegen, Rusland en Zweden mochten een reisgenoot meenemen en ontdekten Kopenhagen tijdens een exclusief weekendverblijf. Ze beleefden een onvergetelijke tijd, onder andere door een ontmoeting met Johnny Logan en het bijwonen van de finale. De Nederlandse winnaar werd getrokken door Waylon en live vanuit de studio in Kopenhagen bekendgemaakt tijdens het radioprogramma De Gouden Uren. Rick Westenenk uit Raalte:

Het was een prachtig weekend. Perfect georganiseerd, gezellig, helemaal goed. Kopenhagen is nu sowieso een stad waar ik naar terug wil keren, maar dan voor een aantal dagen.

Denemarken in de schijnwerpers

Mathilde Henriques-Nielsen, directeur VisitDenmark Nederland:

Er is de laatste weken enorm veel aandacht geweest voor Kopenhagen als locatie van het Eurovisie Songfestival 2014. Het was een fantastische show en de vele evenementen in het centrum van Kopenhagen zorgden voor een feeststemming in de stad die zowel de inwoners als bezoekers nog lang zal bijblijven. Deze editie van het Eurovisie Songfestival heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het op de kaart zetten van Denemarken en de Deense hoofdstad.

Toerismeorganisatie Wonderful Copenhagen verwachtte eerder dat het plaatsvinden van het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen tot 80.000 overnachtingen zou opleveren en een toeristische omzet van tot 125 miljoen Deense kronen. Daarnaast werd waardevolle, wereldwijde aandacht en zichtbaarheid in de media verwacht met onder andere zo’n 170 miljoen tv-kijkers.
Binnenkort zullen de officiële, wereldwijde kijkcijfers bekend worden gemaakt door de European Broadcasting Union (EBU) en begin juli zal bekend zijn hoeveel buitenlandse overnachtingen er waren in Kopenhagen in april en mei, de periode waarin het Eurovisie Songfestival plaats vond.

Comments are closed.