Iets minder vakantieplannen in eigen land voor komende zomer

In totaal wil zo’n twee derde van de Nederlandse bevolking op zomervakantie dit jaar, dat zijn bijna 10,5 miljoen Nederlanders. Het aantal Nederlanders met zomervakantieplannen is daarmee met ongeveer 50.000 gedaald ten opzichte van vorig jaar (-0,5%). Zo’n 7,5 miljoen Nederlanders gaan deze zomer naar het buitenland en 2,5 miljoen Nederlanders vieren zomervakantie in eigen land. Circa 500.000 Nederlanders hebben nog geen keuze gemaakt voor een binnen- of buitenlandse vakantie. Dit blijkt uit grootschalig onderzoek dat NBTC-NIPO Research elk jaar begin april uitvoert naar de vakantieplannen van de Nederlandse bevolking.

Bretagne, Frankrijk

Bretagne, Frankrijk

Frankrijk en Spanje meest populaire buitenlandse bestemmingen

De meeste zomervakantieplannen betreffen een vakantie in het buitenland. Zo’n 7,5 miljoen Nederlanders zijn van plan om komende zomer naar het buitenland te gaan. Dit zijn er bijna 150.000 minder dan vorig jaar (-2%). Ondanks een daling van het aantal plannen blijft Frankrijk met afstand de nummer één buitenlandbestemming komende zomer (1,3 miljoen). Gevolgd door Spanje dat ook iets aan populariteit inboet (800.000). Griekenland, dat de vijfde plaats inneemt, laat de meest groei zien (+150.000). Ook de verre bestemmingen zijn, na de daling van vorig jaar, weer meer in trek (+100.000).
 

 

Kamperen in eigen land in trek komende zomer

Zo’n 2,5 miljoen Nederlanders willen de zomervakantie in eigen land doorbrengen; dat zijn er 50.000 meer dan het jaar ervoor (+2%). Met name voor kamperen bestaan er meer plannen (+75.000). De meest populaire provincies in eigen land zijn komende zomer: Gelderland (325.000), Limburg en Zeeland (elk zo’n 275.000).

Bijna 30% van de vakantiegangers moet nog boeken/reserveren

De groep die nog niet weet waar de reis komende zomer naartoe gaat is vergeleken met vorig jaar ook toegenomen: zo’n 500.000 Nederlanders hebben nog geen keuze gemaakt voor een binnen- of buitenlandse vakantie. Vorig jaar waren dat er zo’n 400.000. Daarnaast is zo’n vijfenvijftig procent van alle zomervakantieplannen begin april al vastgelegd in een boeking. Vorig jaar lag dat percentage nog op bijna zestig. Bijna dertig procent van de vakantiegangers moet nog boeken en ruim vijftien procent gaat op de bonnefooi.

Comments are closed.