Van museum naar motief: schilderachtige landschappen ontdekken

1 tentoonstelling, 4 verschillende belevenissen: Museum Schloss Moyland combineert kunst met een kijkje in het verleden, een avontuurlijke fietstocht en een blik over de grens. In het kader van het project Schilderijen in het landschap kunnen museumbezoekers in het zadel springen en het Nederlands-Duitse grensgebied verkennen – en onderweg de motieven voor kunstwerken uit vervlogen eeuwen bewonderen.

nederlands-duitse

Vier nieuwe fietsroutes en een app wijzen de weg. “Genieten van kunst en fietsen, een combinatie die in deze regio voor de hand ligt, maar nog niet in die vorm wordt aangeboden. Nu kunnen gasten aan beide kanten van de grens van dit aanbod profiteren. Met de app art&cycle zijn we in heel Duitsland pionier”, zegt Dr. Bettina Paust, artistiek directrice van het museum.

Wat hebben kunstenaars en fietstoeristen met elkaar gemeen? De fascinatie voor het landschap in het Nederlands-Duitse grensgebied, voor de hoge luchten en de lage horizon, aldus de artistiek directrice. Al eeuwenlang houden de landschappen langs de Rijn beeldend kunstenaars in hun ban en dienen als inspiratiebron voor imponerende werken. Inmiddels hebben ook fietsers de regio ontdekt en ervoor gezorgd dat het fietstoerisme kon uitgroeien tot een belangrijke economische factor. Daarom vormde de expositie De hemel zo wijd, landschappen langs de Rijn van Düsseldorf tot Rhenen voor Museum Schloss Moyland de aanleiding voor de ontwikkeling van een cultuurtoeristisch concept. Vier aantrekkelijke fietsroutes door een mooi landschap, die de stedendriehoek Arnhem, Nijmegen en Kleve met elkaar verbinden: een uitnodiging voor grenzeloze ontdekkingstochten door schilderachtige landschappen.

Zelf ontdekken

Het bijzondere eraan: onderweg kunnen bezoekers de motieven voor diverse bekende kunstwerken bekijken. Hoe is de natuur veranderd in vergelijking met het schilderij? Welke herkenningspunten zijn ook tegenwoordig nog bepalend voor het gezicht van de regio? Waar schilderden en tekenden Koekkoek, van Ruysdaal, Beuys en Richter? De actieve tocht door de natuur groeit al snel uit tot een tijdreis met een cultureel tintje. “Dat geeft de ontdekkingstocht een extra avontuurlijk karakter”, bevestigt Dr. Marc Wingens, directeur Gelders Erfgoed en bestuurslid Erfgoed Gelderland. Hij heeft het project aan Nederlandse zijde daadkrachtig ondersteund en coördineerde de deelname van musea uit de provincie Gelderland.

App

Om de belevenis in de natuur nog informatiever te maken, ontwikkelde Museum Schloss Moyland in samenwerking met de Hochschule Rhein-Waal een app. Het resultaat is een innovatieve koppeling van eeuwenoude kunst en moderne informatietechnologie. Voor de studenten was het een boeiende praktijkopdracht: “De ontwikkeling van een echte app was voor ons een bijzondere uitdaging en een waardevolle ervaring”, vertelt Marco Pleines, student aan de Faculteit voor communicatie en milieu. Het project is voor de Hochschule echter nog niet afgerond: in een eerste stap is de app als betaversie beschikbaar, langzamerhand wordt hij aangevuld met nieuwe interactieve elementen. Namens de Hochschule wordt het project begeleid door Professor Dr. Ing. Ido Lurgel. Onder zijn leiding ontwikkelden vijf studenten de mobiele toepassing en de inhoud. Professor Jörg Petri was verantwoordelijk voor de lay-out en het design.

De app bevat uitgebreide informatie over de route, de motieven in het landschap, het bijbehorende beeldmateriaal en de kunstenaars. De app art&cycle kan eenvoudig voor het begin van de tocht via de website www.artandcycle.nl worden gedownload. Via een link wordt ook verwezen naar de website www.museum-moyland.nl Ook werd er een klassieke flyer ontwikkeld. Daarvoor maakte Museum Schloss Moyland gebruik van de expertise van de toeristische organisaties 2-Land-Reizen en Regiomarketing Gelderland. Zij ontwikkelden bovendien boekbare arrangementen. De app en flyer geven meer informatie over in totaal 24 ’Points of View‘ en bevatten 44 afbeeldingen die in de regio zijn gemaakt. Omdat het project Nederlands-Duits is, is alle informatie in twee talen beschikbaar.
 

 

Continuïteit

De tentoonstelling loopt van 18 mei tot en met 24 augustus 2014. Maar de projectresultaten als de fietsroutes, flyer en app blijven natuurlijk bestaan. “Met het oog op de continuïteit van grensoverschrijdende projecten was dat voor ons een belangrijk aspect”, vertelt Sjaak Kamps, directeur van de Euregio Rijn-Waal. De organisatie coördineert het subsidietraject Schilderijen in het landschap met EU-middelen. Het project werd mede mogelijk gemaakt door de volgende partners: Provincie Gelderland, Wirtschaftsförderung Kreis Kleve en Museum Schloss Moyland. De gemeenschappelijke doelstelling is een verbetering van de regionale toeristische infrastructuur. De horeca moet profiteren van hogere bezoekersaantallen. “Als initiatiefnemer en cofinancierder willen we met dit innovatieve aanbod ook nieuwe groepen bezoekers aanspreken”, zegt Johannes Look, financieel directeur van Museum Schloss Moyland.

Bovendien leidde het project Schilderijen in het landschap tot een Nederlands-Duitse samenwerking op museumniveau. De volgende musea gaven toestemming voor het gebruik van de afbeeldingen voor de app: Museum Arnhem, Museum Het Valkhof, Museum Veluwezoom, Museum Kurhaus Kleve, Stiftung B.C. Koekkoek, het Stadtmuseum Kalkar, het Rijksmuseum en de Staatlichen Museen zu Berlin. “We zijn blij dat de samenwerking met alle betrokkenen zo goed is verlopen. De Provincie Gelderland hoopt dan ook, dat er in de toekomst verdere grensoverschrijdende initiatieven zullen plaatsvinden”, zegt Bianca Roelink van de afdeling cultuur van de Provincie Gelderland.

Comments are closed.