DomQuartier: nieuw museum in Salzburg

17 mei gaan na 200 jaar de deuren van eeuwenoude vertrekken in Salzburg open voor het publiek. Het nieuwe DomQuartier toont in als zijn omvang de macht en pracht van de Barok. Verder staan in Salzburg deze zomer weer veel culturele highlights op het programma.

DomQuartier

DomQuartier Salzburg: Beleef de pracht en praal van de barok

Het nieuwe museum DomQuartier, dat op 17 mei 2014 feestlijk geopend wordt, toont de geschiedenis van de macht en pracht van de barok met 2.000 museumstukken op 15.000 vierkante meter. Bezoekers ontdekken het prachtige centrum van religieuze en wereldlijke macht en treden er in de voetsporen van de voormalige prinsaartsbisschoppen. Deze, voor Europa, unieke rondgang die 200 jaar lang gesloten bleef, loopt door de pronkkamers van de residentie en de residentiegalerie in de Dom, waar speciale tentoonstellingen en de schatten van het Dommuseum te zien zijn. Daarna gaat de rondgang verder via de kunst & wonderkamer in de met barokke schilderijen beklede „Lange Galerie“ en het nieuwe museum van de St. Peter`s abdij. Na een blik in het gotische koor van de Franciscaner Kerk eindigt de rondgang in de Carabinierizaal van de residentie.

Naar aanleiding van de opening van het nieuwe DomQuartier Salzburg toont de residentiegalerie tot 6 februari 2015 de eenmalige tentoonstelling „Lebenswelten. Barockes Europa“. Vier belangrijke kunstcentra in het barokke Europa staan hier in het middelpunt: Italië, Frankrijk, Nederland en Oostenrijk. De tentoonstelling geeft een kijkje in het leven en werk van diverse schilders en toont de belangrijke rol van geestelijken en de adel als opdrachtgevers van de kunst. Meesterwerken van kunstenaars als Rembrandt, Johann Michael Rottmayr, Peter Paul Rubens worden aangevuld door de videomontage „Frankendael 2001“ van het nederlandse kunstenaarsduo Erwin Driessens & Maria Verstappen.

Salzburger Pfingstfestspiele

Gioachino Rossini staat tijdens de Salzburger Pfingstfestspiele 2014 in het middelpunt. De artistieke directrice Cecilia Bartoli laat van 5 t/m 9 juni 2014 Rossini`s sprookjesopera „La Cenerentola“ en „Otello“ ten gehore brengen.
 

 

Opera`s in de Mönchsberg

Dit operafestival „Oper im Berg“ vindt ook dit jaar weer in de 400 jaar oude grotten van de Mönchsberg plaats. Op 7 juni gaat Mozart`s opera „Die Zauberflöte“ in première en zal in totaal 13 keer opgevoerd worden. Op 19 juli staat een hommage aan de grote tenor Luciano Pavarotti op het programma en op 26 juli en 2 augustus wordt Verdis „Aida“ opgevoerd.

Salzburger Festspiele in het teken van Frieden en Richard Strauss

Van 18 juli t/m 31 augustus 2014 vinden in Salzburg de Salzburger Festpiele weer plaats. Dit jaar staat het festival in het teken van Richard Strauss`, die 150 jaar gelden geboren werd.

Comments are closed.