Glazen vloer in 35 meter hoge Rundetaarn

De bekende Rundetaarn in het hartje van Kopenhagen – een bijna 35 meter hoge ronde toren die geen trappen heeft, maar wel een zogeheten spiraalgang van 192 meter lengte en 4.5 meter breedte, heeft sinds kort een bijzondere attractie. Bovenin de toren is een glazen vloer geïnstalleerd, van waar bezoekers nu de kern van het bouwwerk kunnen zien – en een beetje kunnen griezelen.


rundetaarn-glazen-vloer-kopenhagen

Zij kunnen in het gat kijken waarin de koorknaap August Nielsen viel toen hij in 1880 bij het spelen bovenin de toren in een werkruimte was gekropen. Hij maakte een val van ongeveer 27 meter en kwam op de stenen vloer op de begane grond terecht, waar hij bewusteloos raakte en pas een dag later werd gevonden. Hij bracht het er wonder boven wonder levend vanaf – hij verloor alleen twee tanden en liep schrammen op. Het voorval wordt het mirakel van de Rundetaarn genoemd. Na 134 jaar is het mogelijk te zien wat August Nielsen in een paar seconden moet hebben beleefd.

 

 

Op het dak van de, in 1637 in opdracht van koning Christian IV door de Deens-Vlaamse architect Hans Steenwinckel de Jonge, gebouwde toren was jarenlang de sterrenwacht van de beroemde astronoom Tycho Brahe uit Denemarken gevestigd. Deze werd vernield bij een grote stadsbrand. Bezoekers kunnen de Rundetaarn na een kleine vergoeding ‘beklimmen’ via een wandeling over de langzaam hellende spiraalgang. In 1716 bezocht de Russische tsaar Peter de Grote de toren met zijn vrouw. Hij ging te paard, zijn vrouw volgde per koets. Vanaf de toren heeft de bezoeker een fraai uitzicht over de oude binnenstad van Kopenhagen.

Comments are closed.