Willemsoord, de voormalige Rijkswerf in Den Helder, 200 jaar

Willemsoord, vroeger de scheeps- en onderhoudswerf van de Koninklijke Marine, kreeg haar naam in 1814 toen de werf in opdracht van Koning Willem I werd gebouwd.
den-helder-willemsoord

Grootste marinebasis

In 1811 ontwikkelde Jan Blanken Jansz in opdracht van Napoleon Bonaparte de plannen voor deze grootste marinebasis met werf van Nederland. Willemsoord ontwikkelde zich in de loop der jaren tot de aantrekkelijke toeristische en recreatieve locatie van de stad Den Helder met het motto: ‘Den Helder Kust de Zee’ .

Het complex Willemsoord

Het complex Willemsoord herbergt een aantal musea zoals het Marine Museum en het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. Naast een kinderspeelparadijs, bioscoop en een nautisch kwartier zijn er diverse horecagelegenheden, een scheepshelling met een historische scheepswerf, een museum- en een passantenhaven. Vele historische gebouwen waaronder de voormalige constructie- annex tekenkamer, een monteurswerkplaats, plaatwerkerij en een zeilmakerij maken het plaatje op Willemsoord compleet. Sinds 2004 heeft Willemsoord de status van Rijksmonument.
 

 
In combinatie met het nabijgelegen winkelcentrum van Den Helder, het NS station op loopafstand en de verbinding met het eiland Texel ontwikkelt Willemsoord zich als een bestemming die de moeite van het ontdekken waard is.

200 jaar Willemsoord

In het kader van 200 jaar Willemsoord staat in juni, juli en augustus een aantal bijzondere evenementen op stapel met als hoogtepunt de week van 2 tot en met 10 juli aanstaande.

Den Helder en Willemsoord in het bijzonder is dan de thuishaven van de internationale zeilrace ‘Clipper Round the World’. De evenementen onderstrepen dat de stad Den Helder met Willemsoord voor Nederland een kustplaats van grote betekenis is.

Evenementenkalender ‘200 jaar Willemsoord, Den Helder’

14 juni Botterrace

Deze Botterwedstrijd is sinds 2006 een traditie. Aan deze race neemt een aantal originele zeilende vissersschepen zoals Botters en Wieringer aken deel. De schepen worden bemand door groepen afkomstig uit het bedrijfsleven, families of vrienden. Het vertrek van de vloot uit de jachthaven van Willemsoord om 10.30 uur en de aankomst om 17.00 uur biedt een bijzonder schouwspel.

28 en 29 juni Historisch Weekend

Dit weekend zijn er weer honderden klassieke auto’s, historische vrachtwagens, oude motoren, landbouwtrekkers, militaire voertuigen en brandweerwagens te zien. Op Willemsoord liggen ook oude vrachtschepen, botters en stoomsleepboten afgemeerd. Dit spektakel wordt aangevuld met een historische markt en diverse optredens van zang en dans. Voor de bezoekers worden met oldtimers enige rondritten door de mooie omgeving ‘De kop van Noord-Holland’ gemaakt. Het thema voor het bekende Historisch Weekend is in dit jubileumjaar ‘Historisch Weekend op de Amerikaanse Toer’.

2 t/m 10 juli Clipper Round the World Yacht race

Deze week staat Willemsoord in het teken van een heel bijzonder evenement, de haven is voor de tweede maal tussenstop in de langste amateur zeilrace ter wereld (40.000 zeemijl). Den Helder is de thuishaven voor de Nederlandse deelnemer ’OneDLL’ waarop ook medewerkers van Leasemaatschappij De Lage Landen meezeilen. De partners Willemsoord, Citymarketing, Den Helder, De Lage Landen en de Clipper Race bundelen de krachten om zowel de bemanningen van de 12 boten als het publiek een geweldige tijd op Willemsoord te bezorgen.

Woensdag 2 / donderdag 3 juli – aankomst vloot en bemanningen op Willemsoord met puur Hollands welkom.

Op zaterdag 5 en zondag 6 juli: tweedaags publieksevenement waarbij zeilfans volledig aan hun trekken komen. Onder het motto van de stad: ‘Den Helder kust de zee’, biedt Willemsoord – behalve het aanzicht van de prachtige zeilschepen – een keur aan activiteiten met een Hollands tintje.

Zaterdag, maandag en dinsdag (4, 6 en 7 juli) neemt de vloot deel in ‘in shore races’ die vanaf de dijk en vanaf een zogenaamde spectator boten (volg boten) goed zijn te volgen.

Hoogtepunt is de spectaculaire ‘Race restart’ op donderdag 10 juli met een zeilparade voor de kust van Den Helder en ZrMS Tromp als startschip. Dit is de ultieme kans om de vloot in vol ornaat te zien vertrekken.

De ´Clipper Round the World Yacht Race´, is een wereld zeilrace over 40.000 mijl voor amateurzeilers. De schipper is de enige professionele zeiler aan boord. De race ging in september 2013 in Londen van start voor een ´Rondje om de Wereld´. 21juni 2014 vertrekken de schepen uit New York op weg naar Derry-Londonderry (Noord-Ierland). Op 2 juli wordt de overtocht naar Den Helder ingezet waar de vloot naar verwachting dezelfde dag nog arriveert. Op 10 juli vertrekt de vloot voor het laatste deel van de reis naar London waar de winnaar van de Clipper Race 13/14 bekend wordt gemaakt.

1 t/m 3 aug. 40 jarig jubileum van de Landelijke Vereniging van het Historisch

Bedrijfsvaartuig als onderdeel van de Biënnale Noord-Holland 2014 Naar verwachting zullen 150 tot 200 schepen uit heel Nederland het jubileum opluisteren. Op 2 en 3 augustus zijn de ‘oude ambachten’ ruimschoots vertegenwoordigd, het geheel wordt opgeluisterd met straattheater.

17 en 18 aug. Jaarlijkse Visserijdagen voor de vijfde keer

17 augustus staat het ‘Jutters Shanty Vistival’ centraal. Na de officiële opening op het hoofdpodium “Marsdiep”, gaat het festival van start. Op 5 podia laten tien shantykoren de hele dag hun zeemansliedjes (shanties) horen.

Het museumschip “de Schorpioen”; een voormalig ramschip gebouwd in 1867 fungeert als extra podium. Na enige maritieme omzwervingen kwam het schip weer terug in Den Helder. In de periode 1951-1971 werd het gebruikt als logementschip voor de Marva (Marine Vrouwen Afdeling). Opmerkelijk aan het schip is de puntige ramsteven, bedoeld om vijandige schepen te rammen en zo tot zinken te brengen.
In mei 2000 werd de Schorpioen opengesteld voor publiek. Een bezoekje aan het schip/museum is de moeite waard. De kotter “Noorderhaaks”, die als podium wordt ingericht, verdient ook aanbeveling voor bezichtiging. Naar verwachting maken koren uit Sneek, Amsterdam, Montfoort, Hoorn, Almelo, Hardegaryp, Leerdam hun opwachting. De winnaar van de “Wisselvis” van vorig jaar, “Piratenkoor Voorwaarts Voorwaarts” uit Hoogezand is present om hun prijs te verdedigen.

18 augustus ligt op het festivalterrein de nadruk op ‘Straattheater’.

Naar verwachting zal het programma rond ‘200 jaar Willemsoord’ in het najaar worden afgesloten met een grote foto-expositie.

Comments are closed.