Kopenhagen introduceert hypermoderne huurfietsen

Het Deens/Nederlandse samenwerkingsverband GoBike heeft een hypermoderne huurfiets ontwikkeld die is uitgerust met een touchscreen tablet-pc op het stuur, een ingebouwd navigatiesysteem en desgewenst een elektromotor. Inmiddels rijden er al 300 proefexemplaren van de Bycyklen Smart Bikes door Kopenhagen (Denemarken), de Europese Groene Hoofdstad 2014. In augustus zal dit aantal worden uitgebreid tot 2000 exemplaren.


huurfietsen-denemarken-tablet-ingebouwd

Fietsverhuur

De fietsen zijn beschikbaar op diverse docking stations, waar ze ook opgeladen kunnen worden. Deze zijn onder andere te vinden bij metrostations, bezienswaardigheden, musea en op drukke pleinen. De huur kan worden voldaan via een contract en door betaling via smartphone en creditcard. De stroom die eventueel nodig is voor het opladen is altijd groen. Een stadsrit met de nieuwe fiets kost ongeveer hetzelfde als een reisje per bus of metro en is 24/7 het hele jaar door beschikbaar, aldus de mensen achter het project.

 

 

Via de tablet-pc, die bestand is tegen vandalisme, kunnen eventueel kaartjes voor de trein, bus en metro worden gekocht. De tablet-pc dient ook als routeplanner. Bij eventuele storingen kan een beroep worden gedaan op de bekende hulporganisatie Falck uit Denemarken.

Comments are closed.