Düsseldorf is 17 mei één dag ‘Japan aan de Rijn’

Voor het 13e opeenvolgende jaar transformeert de binnenstad van Düsseldorf voor een dag in een replica van Japan. Tijdens het ‘Japan Dag’ festival op zaterdag 17 mei staat de Japanse samenleving en cultuur centraal door middel van tal van festiviteiten, kraampjes, optredens, proeverijen en shows. Culinaire proeverijen met sushi en tempura, dans, kalligrafie, manga stands, kimono’s passen, origami, sport demonstraties als samoerai en sumoworstelen en ruime aandacht voor Japanse stripverhalen en –figuren geven bezoekers een dag een blik in de intrigerende Japanse cultuur.

japan-dag-in-dusseldorf

Langs de Rijnpromenade staan 60 informatie- en demonstratiestands en op drie podia vinden overdag en ’s avonds voorstellingen plaats. Als klap op de vuurpijl wordt het evenement om 23.00 uur afgesloten met een zeer spectaculair Japans vuurwerk. Het is niet verwonderlijk dat de Japan-dag hier gehouden wordt, aangezien in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen de grootste Japanse gemeenschap van Europa woont. Zo’n 500 Japanse bedrijven zijn er gevestigd en alleen al in Düsseldorf en omgeving wonen meer dan 8200 Japanners.

Burgplatz

De opening wordt om 12.00 uur verricht door onder meer de burgemeester van Düsseldorf Dirk Elbers en Kaoru Shimazaki, de Japanse consul-generaal in Düsseldorf. Op de hoofdtribune op de Burgplatz trapt om 13.20 uur de Japanse/Duitse trommelgroep ‘Tentekko Taiko’ af met een wervelende percussieoptreden. De hele dag en avond door treden hier talrijke bands op met onder meer om 17.40 uur de uit New York afkomstige anime rockband ‘the Asterplace’, om 20.05 het vrouwenkoor Sakura en rond de klok van 22.00 uur Crow x Class, professionele musici die op Japanse muziekinstrumenten mix ten gehore brengen van hard rock en Japanse klanken.

60 kraampjes

Langs de Rijnoeverpromenade staan zo’n 60 kraampjes en 20 eettentjes opgesteld met vele Japanse producten en waren, je kunt er zelfs kimono’s passen en leren hoe manga stripfiguren te tekenen.

Japanse vechtsporten

Op het podium op de Johannes-Rau-Platz worden de hele dag door naast kyudo boogschieten ook verschillende andere Japanse vechtsporten gedemonstreerd waaronder sumoworstelen, aikido, laido en naginata. Ook is er een klein kampement waar de Samoerai groep Takeda waarheidsgetrouw het leven van deze krijgers nabootst.

Mangafans

Ieder jaar bezoeken duizenden bezoekers uit binnen en buitenland de Japan-Dag uitgedost in Japanse kledij om mee te dingen in de ‘cosplay’ kledingwedstrijd die vanaf 14.00 uur te zien is op het podium aan de Mannesmannufer boulevard. Om 16.00 uur wordt op het de winnaar bekendgemaakt. Op hetzelfde podium zijn ook optredens van onder meer Strawberry Sundae Maids, Bait en de band Ongaku no Kara.

Kindervermaak

Eveneens op de Johannes-Rau-Platz is er tussen 13.00 en 19.00 uur een speelplaats voor kinderen die er allerlei activiteiten kunnen ondernemen waaronder ‘Kamibishai’ tekeningen, papiervouwen, het Japanse schaakspel Shogi en sumo stoeien.

Vuurwerk

Om 23.00 uur wordt het festijn afgesloten met indrukwekkend vuurwerk. Het duurt 25 minuten en het thema dit jaar is ‘Japan in vier jaargetijden’.
 

 

Hotelarrangement

Voor wie het hele weekend in Düsseldorf wil verblijven en bijvoorbeeld zondag ook het Japanse EKO huis in de wijk Niederkassel wil bezoeken met een schitterende Japanse tuin, theehuis en tempel heeft de VVV van Düsseldorf het ‘Düsseldorf à la Card’ arrangement met een overnachting inclusief ontbijt, een infopakket en een DüsseldorfCard voor gratis openbaar vervoer. Prijzen variëren van € 49,- tot €95,- per persoon in een tweepersoonskamer afhankelijk van de hotelclassificatie.

Campings

In de buurt van Düsseldorf zijn verschillende campings. Campingplatz Lörick ligt op zo’n 2,5 km van de binnenstad en op zo’n 5 km afstand kun je met je caravan of camper terecht bij Caravan-Center Messegelände Düsseldorf. Op zo’n 16 km afstand ligt camping Unterbachersee aan een meer met dezelfde naam en 20 km van de binnenstad ligt Rheincamping Meerbusch.

Comments are closed.