Reuzen nemen Maastricht in tijdens 9e internationale Reuzenfeest

Zaterdag 31 mei en zondag 1 juni vormt de binnenstad van Maastricht het toneel voor een unieke ontmoeting tussen de stadsreus Gigantius en ruim 80 reuzen uit binnen- en buitenland tijdens het 9e internationale Reuzenfeest. Samen met hun gilden, muziekgezelschappen en andere groepen in historische kostuums verbeelden zij op zondag de intocht van Karel de Vijfde met zijn zoon Philips de Tweede in Maastricht. Zaterdag staat de doop van een nieuwe Maastrichtse Reus ‘Pieke Dassen’ op het programma.

Stadsreus Gigantius Maastricht close up

Reuzentraditie

Het 9e internationale Reuzenfeest wordt georganiseerd door Stichting Reuzengilde Gigantius. De leden van het gilde trekken al meer dan 45 jaar met Stadsreus Gigantius door binnen- en buitenland en organiseren eens in de vier jaar (voorheen vijf jaar) in eigen stad een reuzentreffen. Deze editie zijn onder andere de reuzen uit Manacor Spanje, de Reinaertreuzen uit Lochristi en Julius Caesar uit Schellebelle België en Géant Jehan Estaires uit Noord-Frankrijk te gast. Uiteraard ontbreken ook de reuzen uit eigen land niet.

Het programma

Zaterdag 31 mei wordt in de middag de reus Pieke Dassen in het bijzijn van zijn peter en meter (Stadsreus Gigantius en reus De Stadsingel vaan Mestreech) gedoopt op de Markt in Maastricht. Het feestelijke gebeuren wordt muzikaal opgeluisterd. Tevens zijn de Spaanse gasten dan al present.

Zondag 1 juni trekt vanaf 14.00 uur de kleurrijke stoet onderverdeeld in vier thema’s door het centrum van Maastricht:

Opening

Deel 1: ‘Keizer Karel kump nao Mestreech’ feestelijk openingsdeel met onder andere reuzen uit Maastricht, Nederland en Belgisch Limburg. ‘200 jaar Koninkrijk 1813-2013’, historisch tafereel over het 200 jaar oude koninkrijk.
Deel 2: ‘De gildes en ’t volk oontvaange de Keizer’, waarin een aantal Maastrichtse gildes wordt uitgebeeld en tevens een kleurrijk beeld wordt gegeven van een Middeleeuwse jaarmarkt.
Deel 3: ‘De Bleyde Incomste’ van Keizer Karel de vijfde en zijn zoon Filips met hun hofhouding.
Deel 4: ‘De gaste vaan Gieg’, een keur van reuzen- en reuzengroepen uit diverse Europese landen met als apotheose Stadsreus Gigantius met zijn gilde, begeleidt door een muziekkorps, koor en dansgroep.

Het geheel wordt gelardeerd met grote en kleine muziek- en zanggezelschappen, dans- en toneelgroepen, vendelzwaaiers, ruitergroepen, vee en meer.
 

 

Route:

De route van de stoet is als volgt: Boschstraat, Markt, Hoenderstraat, Kesselskade, Kleine Stokstraat, Het Bat, Graanmarkt, De Boompjes, Vijf Koppen, Begijnenstraat, Sint Pieterstraat, Maastrichter Heidenstraat, Hondstraat, Bredestraat, Vrijthof (oost), Grote Staat, Spilstraat, Markt. Langs de route is volop de mogelijkheid om het spektakel gratis te bekijken. Er zijn geen tribunes voorzien voor reguliere bezoekers. De Stichting Caritas Mosae verzorgt wel zitplaatsen voor Maastrichtse ouderen (op uitnodiging).

Comments are closed.