Droog en zonnig weekend, Bevrijdingsdag mogelijk 20 graden

Vandaag is er nog veel bewolking en kans op een lichte bui. In het weekend laat de zon zich veelvuldig zien en blijft het droog. Zondag kan het vooral in het noordoosten echter wel eens tegenvallen door de passage van dikke wolkenvelden. Bevrijdingsdag hebben we een mix van zon en wolkenvelden. Waarschijnlijk blijft het droog.

Vanavond klaart het geleidelijk breed op. Onder een heldere hemel koelt het af naar 8 graden in Zeeland tot 2 graden in Groningen. In de noordoostelijke landsdelen is kans op een graadje vorst aan de grond.

Zaterdag volop zon

Morgen krijgt de zon volop de ruimte om te schijnen. Soms drijven ook wat stapelwolken voorbij. Bij een matige noordelijke wind wordt het ongeveer 12 graden aan zee en 15 graden in het binnenland.
 

 
In de avond en nacht naar zondag koelt het landinwaarts af tot dicht bij het vriespunt en komt het op grote schaal tot vorst aan de grond. Zondag trekken wolkenvelden over het noordoosten, waardoor de zon het daar moeilijk krijgt. Ook een strook over het midden van het land krijgt mogelijk een paar wolkenvelden te verwerken. De meeste zon wordt verwacht in het zuiden en zuidwesten. De maxima komen opnieuw uit tussen 12 en 15 graden, maar er staat minder wind dan zaterdag.

Bevrijdingsdag 20 graden en zon

Maandag, Bevrijdingsdag, blijft het waarschijnlijk droog. Wolkenvelden en zon wisselen elkaar af. Het lijkt erop dat het zuiden opnieuw de meeste zonneschijn kan verwachten. Een zwakke tot matige oosten- tot zuidoostenwind voert warmere lucht aan. Het wordt 16 graden in het Waddengebied tot lokaal 20 graden in het zuiden en zuidoosten.

In 1990, 1995, 2000 en 2006 beleefden we een zomerse Bevrijdingsdag met op grote schaal temperaturen boven de 25 graden. In 2012 hadden we te maken met de koudste Bevrijdingsdag in 21 jaar met 10,1 graden. Vorig jaar vierden we de vrijheid met een graad of 19 en veel zon. Ook toen viel er geen neerslag.

Comments are closed.