Botenopstapdag in Friesland is afgelopen weekend goed bezocht

Afgelopen weekend konden niet-watersporters op zes locaties in Friesland gratis kennismaken met de watersport. Aan ‘De Friese Opstapdag’, die onderdeel was van de landelijke ‘Week van de Watersport’, deden 50 watersportondernemers mee. Vanaf zes locaties maakten meer dan 5000 bezoekers een gratis vaartocht.

friesland-opstapdag

In Sneek, Terherne, Woudsend, Heeg, Balk en Earnewald legden watersportondernemers hun vloot aan de kade. Toeristen konden met of zonder instructeur gratis vaartochten maken van ongeveer een uur. De diverse vaartuigen, zoals motorboten, sloepen, zeilboten, rib’s en kano’s vaarden op alle locaties af en aan met ‘watersporters in de dop’.

Kennis van watersport

Doel van de ‘opstapdag’ was om toeristen kennis te laten maken met alle vormen van watersport in Friesland. Daarvoor bleek veel animo. Ongeveer 5000 mensen maakten gebruik van de kennismakingsactie. Op de diverse opstapplekken vormden zich tegen het middaguur een wachtrij. Bezoekers kwamen uit Nederland, Duitsland en België. In Heeg stapte een Duits stel aan boord van één van de gratis jachten. Na de proefvaart zijn ze verkocht. ‘Wir haben unsere Urlaub gleich gebucht’, aldus het Duitse stel.
 

 

Sommige mensen zonder watersportervaring hebben vaak toch een drempel om het eens te proberen. Een proefvaart met instructeur is een mooie kennismaking. En als ze dan horen dat je zonder vaarbewijs een boot tot 15 meter kunt huren, zijn ze om.

Aldus Kees Alberts van Ottenhome in Heeg.

De organisatie van de Friese Opstapdag, het samenwerkingsverband Varen in Friesland en Beleef Friesland, zijn tevreden. Volgend jaar willen ze het initiatief opschalen. ‘Het zou mooi zijn als ook andere aanbieders in de toeristische sector meedoen’ aldus Hanita van der Schaaf van Beleef Friesland. ‘Een gratis kennismaking verdient zich altijd terug, aangezien het herhalingspercentage aan Friesland rond de 70% ligt’. Het is een goede voorinvestering.

Comments are closed.